Nalewka z pigwy


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 kg owoców pigwowca
  • 700 – 800 g cukru
  • 0,5 l wódki do konserwacji soku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • makutra lub duża, ciężka miska
  • ciemna butelka po winie
  • tłuczek do ciasta
  • sito
  • miska

Porada szefa kuchni

Zbierając owoce pigwowca nie przejmuj się brązowymi plamkami na skórce, ponieważ nie wpłyną one na jakość owocu. Nie używaj jedynie tych które już są lub zaczynają się marszczyć. Ten niecodzienny owoc dostępny jest praktycznie w sezonie od września do października - korzystaj z jego oryginalnych walorów zapachowo-smakowych.

Pigwa, a właściwie owoc pigwowca, to małe, żółte i aromatyczne owoce rosnące na kolczastych krzakach. Są bardzo twarde, więc ciężko zjeść je surowe. Jednak nie tylko to utrudnia konsumpcję prosto z krzaka - dodatkowo mają bardzo kwaśny smak! Jednak po obróbce stają się niepowtarzalnym produktem z szerokim zastosowaniem w kuchni. Oto jedno z nich!

Nalewka z pigwy przepis

  1. Owoce dokładnie umyj i osusz.
  2. Przekrój je na pół lub ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.
  3. Pokrojone owoce umieść w makutrze i zasyp cukrem.
  4. Przy użyciu tłuczka do ciasta (drewniany drążek z gałką) ugnieć owoce. Ugniataj, aby uzyskać możliwie jak najwięcej soku z owoców.
  5. Następnie złocisty sok przelej do butelki po winie.
  6. Pigwy opłucz z cukru, a następnie przełóż do misy i zalej wódką na ok 10 – 15 minut.
  7. Po tym czasie alkohol z owoców wlej do syropu pigwowego. W ten sposób uzyskamy zakonserwowany sok, który może leżakować.
  8. Ostateczne przygotowanie przed podaniem alkoholu powinno mieć miejsce na 2 – 3 godziny przed degustacją ponieważ wtedy alkohol może się odpowiednio przegryźć z sokiem.
  9. W tym celu wymieszaj w osobnej butelce w proporcjach 1 : 1 (moc każdy dobiera indywidualnie) i odstaw w ciemne miejsce.