Tradycyjne flaczki z dziczyzny
- 1 kg flaków z dziczyzny (sarna, jeleń, daniel, a nawet łoś)
- 3,5 l rosołu wołowego
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 średni seler
- masło
- olej
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- otarty majeranek suszony
- sól i pieprz
Porada szefa kuchni
Jeśli nie masz dostępu do flaków z dziczyzny możesz zamiennie użyć wołowych. Smak całego dania możesz urozmaicić dodając do niego kilka owoców jałowca. To sprawi że flaki nabiorą prawdziwie leśnego smaku. Na taką ilość zupy, aby smak i aromat jałowca całkowicie nie zdominował dania wystarczy ok 6 – 8 jagód.
Tradycyjne flaczki z dziczyzny przepis
Jeśli używasz świeżych, niegotowanych flaków należy je najpierw przygotować:
- Flaki obficie spłucz pod bieżącą wodą.
- Zagotuj wodę w garnku, a następnie wrzuć do środa flaki na 5 minut.
- Sparzone wylej na sito i zlej zimną wodą.
- Nożem zeskrob z flaków wszelkie zanieczyszczenia (ciemne warstwy).
- Oczyszczone opłucz pod bieżącą wodą i włóż ponownie do garnka.
- Zalej je do przykrycia wodą i postaw na palniku włączonym na średnią moc. Gotuj je, aż zmiękną. Może to potrwać nawet kilka godzin (dłużej niż wołowe).
- Jeśli masz obgotowane flaki, namocz je przez 30 minut w zimnej wodzie. Następnie gotuj flaki przez 5 minut w garnku i wylej całość na sito. Ponownie zagotuj wodę i sparz je przez 8 minut. Czynność powtórz 3 razy za każdym razem zmieniając wodę.
Przygotowanie potrawy:
- Do dużego garnka wlej rosół i wsyp liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobinę soli. Dorzuć flaki i gotuj przez 1 godzinę.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i podsmaż starte warzywa przez 4 minuty. Po tym czasie przerzuć je do garnka z flakami.
- Następnie na tej samej patelni rozgrzej odrobinę masła z oliwą na średniej mocy palnika. Wrzuć starte warzywa i cały czas mieszając smaż je przez 5 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz zmielone papryki i smaż kolejne 5 minut. Następnie całość umieść w zupie.
- Imbir obierz ze skórki przy pomocy łyżeczki i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Następnie dodaj go do zupy.
- Zupę dopraw majerankiem i odrobiną soli z pieprzem. Ostateczne doprawianie solą wykonaj na samym końcu przygotowania.
- Zmniejsz moc palnika pod garnkiem i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
- Zupę dopraw solą z pieprzem i podawaj z pieczywem posmarowany masłem.