Papryka faszerowana mięsem


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g mielonej wołowiny (najlepsza jest łopatka)
  • 3 – 4 średnie papryki Ramiro
  • 1 większy bakłażan
  • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cebula
  • 100 g sera pleśniowego (np. Saint Agur, lub niebieski Lazur)
  • sól i pieprz do smaku
  • kurkuma
  • mielony kardamon
  • mielony cynamon
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • papier do pieczenia lub nacynie żaroodporne

Porada szefa kuchni

Aby mięso było rozdrobnione, podczas duszenia na patelni ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Bądź ostrożny przy tej czynności, aby nie uszkodzić powłoki patelni. Tak rozdrobnione mięso jest bardziej  sypkie przez co równomierniej doprawione.

Czy poszukujecie łatwego, lekkiego dania, które aromatem i kolorem urozmaici codzienne obiady, uświetni kolację dla dwojga, jako imprezowa przystawka przyciągnie gości do stołu, a spakowane rano do torby sprawi, że nie mogąc doczekać się śniadaniowej przerwy zjecie je ukradkiem pod biurkiem? Jeśli tak – koniecznie sprawdźcie naszą propozycję na pyszną i uniwersalną faszerowaną paprykę! Ta codogarowa nadziana jest wołowiną z bakłażanem i serem pleśniowym, a już z daleka pachnie egzotycznymi przyprawami. A Wy? Co ukrywacie w swoich paprykowych wariacjach? Podzielcie się sekretem :-)

Papryka faszerowana mięsem przepis

  1. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Bakłażana umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Obkrój warzywo ze skórki na grubość ok. 1 cm. Miąższ ze środka wraz z gniazdem nasiennym możesz użyć do potrawy, to zagęści danie.
  3. Obkrojone części bakłażana natrzyj odrobiną soli, a po 5 minutach opłucz pod bieżącą wodą i przetrzyj papierowym ręczniki9em do sucha. Następnie pokrój całość w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie zeszklij na niej cebulę. Gdy zacznie się robić szklista dopraw ją odrobiną soli. To sprawi, że stanie się bardziej miękka.
  5. Następnie wrzuć na patelnię mięso i cały czas mieszając duś je, aż się lekko przyrumieni. Dodaj do smaku przypraw. Kurkumy, kardamonu i cynamonu dodawaj bardzo ostrożnie ponieważ mają bardzo wyrazisty smak.
  6. Dorzuć do całości bakłażana i duś jeszcze przez 5 – 7 minut na małej mocy palnika.
  7. Pomidorki koktajlowe opłucz, a następnie przekrój na połówki.
  8. Ser pleśniowy pokrój lub rozdrobnij na kawałki o grubości ok 0,5 cm.
  9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  10. Papryki opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie przekrój je na pół i usuń z nich gniazda nasienne.
  11. Do przekrojonych połówek papryki nałóż porcje mięsa z bakłażanem. Na nim poukładaj połówki pomidorków oraz ser pleśniowy.
  12. Papryki rozłóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika na 15 minut.
  13. Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika i odczekaj 5 minut, aby odrobinę ostygły przed podaniem.