Racuchy z dynią i jabłkiem
- 600 g obranej dyni
- 4 średnie jabłka
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cynamon mielony
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych oczkach
- duża miska
Porada szefa kuchni
Możesz urozmaicić podanie racuchów dodając do nich dżem lub powidła śliwkowe własnej roboty. Możesz je również zabrać następnego dnia do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. W tym celu zapakuj je do papierowego woreczka śniadaniowego.
Racuchy z dynią i jabłkiem przepis
- Dynię i jabłka umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne.
- Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Całość umieść w dużej misie.
- Dodaj jajka, cukier cynamon i przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej taką ilość oleju, aby placki w nim nie pływały.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta i uformuj placuszki. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż racuchy nabiorą złotego koloru.
- Gotowe racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.
Lubię racuchy, bo można sobie dopasować smak do siebie. Takie z dynią mają dodatkowy plus, bo pięknie wyglądają i mają złocisty kolor :)
No i dyniowy smak :) ja dodaję jeszcze lekko prażone pestki dyni do ciasta. Polecam