Pieczony stek wołowy – Rostbef
- 1 kg rostbefu (roastbeef)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- ½ cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- tłuczek do mięsa
- folia spożywcza
- naczynie żaroodporne
Porada szefa kuchni
Jeśli lubisz krwistą wołowinę - skróć czas pieczenia do 16 minut. Stek możesz podawać ze świeżym, gniecionym pieprzem czerwonym oraz odrobiną masła ziołowego, które rozpłynie się, wypełniając całość aromatem. Pamiętaj również o tym, że mięso po obróbce termicznej powinno odpocząć ok. 5 minut przed konsumpcją.
Pieczony stek wołowy – Rostbef przepis
- Z elementu rostbefu wołowego wytnij kości.
- Połóż kawałek mięsa na bloczku i przykryj kawałkiem folii spożywczej. Ubij je delikatnie tłuczkiem na grubość ok 3 cm.
- Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Mięso natrzyj mieszanką przypraw, odrobiną soku z cytryny,oliwą oraz świeżo mielonym pieprzem. Posyp pokrojoną cebulą i pozostaw do schłodzenia na 12 godzin w szczelnym pojemniku.
- Po zamarynowaniu wyjmij mięso z lodówki i dopraw solą, a następnie oprósz mąką.
- Na patelni mocno rozgrzej masło i usmaż stek z obu stron, aby zamknąć pory.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Następnie włóż do niego mięso w naczyniu żaroodpornym na 20 minut. W tym czasie polewaj go jego własnym tłuszczem.
- Gotowy wyjmij na półmisek i okrój na plastry.
- Podawaj z kaszami, lub pieczonymi ziemniakami.