Klops – Pieczeń rzymska
- 0,5 kg wołowiny (karkówka lub łopatka)
- 0,5 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
- 1 bułka pszenna
- 2 jaja
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz świeżo mielone
- 120 ml mleka
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie żaroodporne
- maszynka do mielenia mięsa
- miska
Porada szefa kuchni
Klopsy to danie, które możesz podawać na zimno oraz na gorąco. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli naczynie żaroodporne będzie bardziej głębokie niż szerokie, ponieważ wtedy klopsowy sos nie rozleje się nadmiernie na dużej powierzchni. Możesz również urozmaicić smak potrawy, układając na jej wierzchu przed pieczeniem kilka plastrów boczku, listki szałwii, gałązkę rozmarynu lub inne ulubione zioła. Klopsa przygotujesz również w keksówce, jednak musi być ona najpierw wysmarowana tłuszczem i oprószona bułką tartą. W Angielskiej wersji tego przepisu, wierzch smaruje się ketchupem domowej roboty.
Klops – Pieczeń rzymska przepis
- Czerstwą bułkę namocz w mleku, aby dobrze nasiąkła. Następnie ją odciśnij, ale nie za mocno.
- Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż na nim cebule na złocisty kolor.
- Mięsa pokrój na kawałki takiej wielkości, aby móc je włożyć do maszynki.
- Złóż maszynkę do mielenia i zamontuj w niej sitko o średniej wielkości oczek.
- Mięsa z cebulą zmiel w maszynce do miski.
- Następnie do miski dodaj jajka z odciśniętą bułką. Dopraw solą i pieprzem świeżozmielonym, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i włóż do środka naczynie żaroodporne nasmarowane wewnątrz masłem klarownym.
- Z mięsa uformuj bochen o wymiarach ok. 15x8 cm. Następnie włóż go ostrożnie do nagrzanego naczynia i piecz kilka minut aż się delikatne przyrumieni.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz go przez 1 godzinę.
- Co jakiś czas polewaj klopsa masłem oraz sosem, który z niego wypływa.