Krem orzechowy lepszy niż Nutella
- 200 g orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki miodu
- 200 ml mleka
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender z kielichem z ostrzami lub młynek do kawy
- patelnia
- słoiczki
Porada szefa kuchni
Zamiast orzechów laskowych możesz użyć migdałów lub orzechów nerkowca, a smak kremu wzbogacić łyżeczką pasty waniliowej. Ciekawym w smaku zamiennikiem mleka może być mleko migdałowe.
Krem orzechowy lepszy niż Nutella przepis
- Orzechy podpraż na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko się przypieką a skórki zaczną pękać i odchodzić od orzechów.
- Następnie przełóż je do czystej, kuchennej ściereczki.
- Zawiń brzegi i pocieraj orzechy o siebie, aż odpadną z nich skórki. Część skórek zostanie, ale im mniej ich będzie tym lepiej, bo krem będzie słodszy (skórki nadają mu gorzki posmak).
- W blenderze lub młynku do kawy zmiel orzechy na drobny pył.
- W rondlu umieść czekoladę połamaną na kawałki i zalej mlekiem. Podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając co jakiś czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Do blendera przełóż orzechy, rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i miód. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.
- Krem przełóż do czystych i suchych słoiczków. Przechowuj w lodówce przez około 7 dni.
Hej! Jestem uczulona na miód, ale zrobiłam nutellę z syropem klonowym i jest, a właściwie była, przeprzepyszna!!!
Dobre rozwiązanie, Na pewno wyszło Ci rewelacyjnie!
Bardzo dobra alternatywa dla Nutelli. Moje dzieci są zachwycone. Wydaje mi się, że w takiej formie kanapki z kremem czekoladowym są znacznie zdrowsze niż te prosto ze słoika.
Bez porównania! to prawda, nasz krem choć nie ma długiej daty przydatności to jest z całą pewnością zdrowszy :)
Wreszcie jakaś smaczna i zdrowsza alternatywa dla Nutelli – super! I bez tego okropnego tłuszczu palmowego… Dzięki za przepis :)