Krem z dyni z mlekiem kokosowym
- 1 kg dyni
- niewielki kawałek korzenia imbiru
- 500 ml bulionu drobiowego
- 250 ml mleczka kokosowego
- sok z połówki pomarańczy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziarnisty kolorowy
- sól, pieprz zmielony
- listki mięty
TO CI SIĘ PRZYDA
- papier do pieczenia
- duży garnek
- blender
Porada szefa kuchni
Jeżeli nie masz piekarnika wszystkie składniki możesz podpiec w na patelni, a następnie przełożyć do garnka i gotować w bulionie pod przykryciem przez 30 minut.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym przepis
- Obierz dynię ze skóry, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój na większe kawałki.
- Obierz imbir, cebulę oraz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
- Wszystkie przygotowane składniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posól, popieprz i włóż do piekarnika na pół godziny (do zarumienienia się dyni).
- Po upływie 30 minut wszystkie składniki z blaszki przełóż do dużego garnka.
- Do garnka wlej bulion drobiowy i całość zblenduj do uzyskania gładkiej, półgęstej konsystencji.
- Do kremu z dyni dodaj sok z pomarańczy i mleczko kokosowe.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem wg własnego uznania.
- Podawaj z odrobiną mleczka i potłuczonym kolorowym pieprzem. Do ozdoby użyj listków mięty.
Bardzo ładne miseczki. Zrobiłam swój pierwszy krem z dyni wg. tego przepisu dodając na samym końcu pokruszone pestki i wyszedł przepyszny! dziękuję za inspirację ;)
Od tego tu jesteśmy, żeby Was inspirować do kulinarnych podróży smakowych! Cieszymy się że sprawdzamy się w tej roli :)
Wiem, że miało być łagodnie, ale PRZYPADKIEM dodałem chili. Wyszło ogniście i zaje… no. Pozdro
Poczuj tę moc Kubo :D
Pozwoliłem sobie na mały eksperyment i dodałem sok z grejpfruta. Wyszedł rewelacyjny krem!