Tarta kasztanowa z figami


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Kruche ciasto:

  • 175 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki lodowatej wody, w zależności ile potrzeba
  • Nadzienie:

  • 180 g pulpy lub kremu z kasztanów
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 6 fig

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek
  • forma do tarty
  • folia spożywcza
  • rondel
  • mikser
  • papier do pieczenia

Porada szefa kuchni

Masę kasztanową urozmaicisz dodając do niej posiekane prażone kasztany. A jeśli do dla Ciebie za mało, to możesz dodać jeszcze rozdrobnione orzechy nerkowca. Teraz tarta jest pełna w smaku. :-)

Listopadowy wieczór, świat oprószony liśćmi i opadany deszczem, ogólny ziąb i chandra – schrupalibyście więc coś słodkiego, a tu... figa z makiem? W kuchennym schowku nie ma nawet pasternaku? Zróbcie figę z kasztanem! Czyli ciasto z tych, co to niebo w gębie robią, pachną też nieziemsko oraz posiadają właściwości zbawienne dla ciała i ducha. Na pewno wielu z Was nie próbowało nigdy kasztanów – czas najwyższy, bo jesienny! A figi? Oprócz swej pyszności oferują Wam poprawę pracy układu pokarmowego, naczyniowego i odpornościowego. Dalsza afirmacja chyba nie ma sensu, bo pewnie już zabraliście się za robienie ciacha... Powodzenia!

Tarta kasztanowa z figami przepis

  1. Ze składników na podstawę ciasta ugnieć jednolitą masę.
  2. Z ciasta uformuj kulkę i owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  4. Rozłóż schłodzone ciasto na blacie i rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Taki placek rozłóż w formie na tartę. Całą powierzchnię nakłuj widelcem i przykryj płatem papieru do pieczenia.
  5. Formę włóż do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij z formy arkusz i piecz jeszcze przez 5 minut.
  6. Podpieczoną podstawę ciasta wyjmij i odstaw, aby ostygła.
  7. Do rondla wlej mleko, śmietankę i masę kasztanową, a następnie wymieszaj. Włącz małą moc palnika i gotuj przez 10 minut . Po tym czasie odstaw rondel, aby mieszanka ostygła.
  8. Dodaj do rondla jajka i ubij mikserem na wysokich obrotach.
  9. Figi dokładnie umyj i przekrój na pół.
  10. Masę kasztanową wylej na spód tarty i włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut.
  11. Następnie wyłóż połówkami fig skórkami ku dołowi i włóż z powrotem do piekarnika na 35 minut.