Grochówka
- 300 g żeberek (najlepiej wędzonych)
- 100 g wędzonego boczku
- 300 g łuskanego grochu
- 5 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula biała
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskie
- sól i pieprz
- suszony majeranek
- oliwa lub olej do smażenia
- do podania: posiekana natka pietruszki, pieczywo
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych oczkach
- obieraczka do warzyw
- duży garnek (ok 4 litrów)
Porada szefa kuchni
Do grochówki można dodać również podsmażoną kiełbasę. Jeśli zupa będzie za gęsta wystarczy dolać nieco wody. Dodatek majeranku do potraw z grochem (lub innymi roślinami strączkowymi) łagodzi ewentualne dolegliwości trawienne.
Grochówka przepis
- Do garnka z zimną wodą (ok. 2 litry) włóż żeberka. Doprowadź do wrzenia i odszumuj (przy pomocy sita usuń pianę z wierzchu).
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz groch (łuskanego grochu nie trzeba wcześniej namaczać)
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie lub oleju. Gdy będzie mocno przyrumieniona, przełóż ją do miski.
- Boczek podkrój w kostkę o grubości 1 cm i podsmaż na suchej patelni na rumiano.
- Kiedy groch będzie miękki dodaj pietruszkę, marchewkę, ziemniaki, cebulę oraz boczek.
- Zupę dopraw solą i gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Po koniec gotowania zupę dopraw pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą
- Żeberka pokrój na kawałki i przełóż na talerze.
- Do talerzy nalej zupę. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i pajdą chleba.
- Spocznij!
Fajny przepis. Uwiebiam grochówę . Nie ma bata na grochówke mojej mamy, muszę podać przepis żonie, może się w końcu przemoże i i zrobi mi taką.
Tak, grochówkę jadłem w wojsku, ale wcale za nią nie tęsknię. Niewiele miała z tradycyjnej zupy. Byłą tak gęsta, że trza było do niej wrzucić granat żeby zamieszać… Za to ta tutaj! Wyborna!
Każda zupa na żeberkach to bajka. Klasyczny, dobry przepis, taki jak kiedyś. Bardzo smaczna!