Kakaowy sernik na kruchym cieście jest zupełnie nową i ciekawą odmianą tego tradycyjnego deseru. Swoją oryginalnym smakiem złamie wszystkie wszelki opór u tych, którzy słodkościom odmawiają.
Sernik kakaowy na kruchym cieście przepis
Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto.
Wyrobioną masę podziel na dwie części, zawiń w folię i włóż na 1 godzinę do zamrażalnika.
Z żółtek i połowy cukru utrzyj kogel-mogel.
Następnie dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
Dodaj kaszę i budyń i również wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Z białek i pozostałego cukru ubij pianę.
Pianę wymieszaj z resztą masy.
Na blasze utrzyj połowę kruchego ciasta i piecz w piecu około 10 minut.
Na podpieczony spód wylej masę serową.
Na wierzch utrzyj pozostałą część zmrożonego ciasta i piecz około 50 min.
Dziękuje za przepis :)
Właśnie go robię, mam nadzieję, że sernik będzie smaczny ;)
Pozdrawiam.
Kapitan Cook
2011/12/04 13:55
czekamy na opinię, mam nadzieję że również tobie przypadnie do gustu chrupki smak markizów :)
UlaLevis
2011/12/27 12:25
Dzien dobry,nie ma tu komentarza jesli chodzi o ten sernik,ja ten sernik bede robic
na nowy rok to napisze jak smakowal.
Kapitan Cook
2011/12/27 14:03
czekam na opinię
Bramarz
2012/04/01 11:45
Serniczek wyszedł pycha lekki puszysty super smaczny
aurus
2012/04/07 18:22
Zrobiłam sernik wg tego przepisu i miałam problem z zagnieceniem kruchego ciasta. Wg mnie 3 szklanki mąki to zbyt dużo, 2,5 szkl to wytarczająca ilość. Myślę, że drugi raz niestety go nie upiekę, sorry (
Kapitan Cook
2012/04/07 20:36
Oczywiście ilość mąki należy dodawać na wyczucie. W zależności od wilgoci mąki oraz rozpuszczenia w rękach margaryny. Pozdrawiam
Kasia
2012/04/09 09:27
ROBIŁAM NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE WYSZŁO REWELACIA ………….SUPER PRZEPIS NIGDY MI SERNIK NIE WYSZEDŁ A TEN ZROBIŁ FURRRRORE POZDRAWIAM AUTORA
Krzysztof
2012/06/07 09:55
Bardzo dobry sernik. Właśnie go robię następny raz.
Anonim
2012/06/22 16:19
Sernik wyszedł. Jest bardzo pyszny:))) POLECAM
silus
2012/11/17 16:42
Po prostu poezja:) Wyszedł idealny chcoiaz do ciasta dodałam kwasnej smietany bo było za suche, mozliwe ze przesadziłam z mąka:)Daje celujacy:D
cumelek
2012/12/04 16:20
jestem w trakcie robienia serniczka,mam nadzieję,że i mi wyjdzie:)))
barbawilk
2013/06/20 16:46
Robiłam wiele serników, ale coś mi tu nie gra…Do masy serowej nie ma żadnego tłuszczu. W innych jest a to masło, a to margaryna, czasem olej lub ubita kremówka a tu nic…. Jeśli to nie pomyłaka, to zaraz robię
Kapitan Cook
2013/06/20 18:27
tylko żółtka z cukrem i piana, bez tłuszczu, wystarczy tłusty ser, nie ma sensu dodawać jeszcze tłuszczu. Oczywiście w innych wersjach klasycznych serników dodaje się margarynę lub masło. Pozdrawiam
Iwona
2013/10/04 07:49
Wczoraj robiłam sernik i wyszedł bardzo dobry, ciasto kakaowe jest pyszne, smakuje jak kakaowe markizy:) Podczas przygotowywania masy serowej napotkałam na kilka problemów: żółtka ubijałam z drobnym cukrem ponad 15 min. i nadal były wyczuwalne kryształki cukru, co zrobiłam źle? Czy cukier można wsypać od razu cały i na jakich obrotach miksera miksować? Ile czasu trzeba miksować? Gdy mieszałam pianę z białek to starałam się to robić delikatnie i masa miała taką chmurkową konsystencję, ponadto masa z dna słabo się połączyła a mieszałam szpatułką-czym najlepiej mieszać i do jakiej konsystencji-chmurkowej czy bardziej jednolitej? Dziękuję za odpowiedź.
Kapitan Cook
2013/10/04 09:44
Żółtka od razu z cukrem ubijamy na jasny kogel mogel, cukier po 10 min na max obrotach powinien zniknąć. Konsystencja piankowa, nie za długo wyrabiać szpatułką silikonową. Pozdrawiam
emila
2013/12/22 15:05
Sernik- średnio wyszedł,… Za mało masy.. Wszystko do wyrzucenia
Kapitan Cook
2013/12/22 15:54
przy większej blaszce trzeba zwiększyć ilość sera
iza
2013/12/23 09:59
Dlaczego na wierzchu na cieście widać mi krysztalki cukru? Tak powinno być??
Kapitan Cook
2013/12/23 10:17
Ja nie zauważyłem, raczej nie powinno być. Ewentualnie można dodać cukier puder
Magda
2013/12/25 22:55
Bardzo sie cieszę, ze znalazłam stronę z tym przepisem. Sernik wyszedł idealny. Wszyscy byli zachwyceni. Dziękuje za wspaniały przepis. Juz zawsze będę piekła sernik tylko według tego przepisu. Pozdrawiam :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Dziękuje za przepis :)
Właśnie go robię, mam nadzieję, że sernik będzie smaczny ;)
Pozdrawiam.
czekamy na opinię, mam nadzieję że również tobie przypadnie do gustu chrupki smak markizów :)
Dzien dobry,nie ma tu komentarza jesli chodzi o ten sernik,ja ten sernik bede robic
na nowy rok to napisze jak smakowal.
czekam na opinię
Serniczek wyszedł pycha lekki puszysty super smaczny
Zrobiłam sernik wg tego przepisu i miałam problem z zagnieceniem kruchego ciasta. Wg mnie 3 szklanki mąki to zbyt dużo, 2,5 szkl to wytarczająca ilość. Myślę, że drugi raz niestety go nie upiekę, sorry (
Oczywiście ilość mąki należy dodawać na wyczucie. W zależności od wilgoci mąki oraz rozpuszczenia w rękach margaryny. Pozdrawiam
ROBIŁAM NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE WYSZŁO REWELACIA ………….SUPER PRZEPIS NIGDY MI SERNIK NIE WYSZEDŁ A TEN ZROBIŁ FURRRRORE POZDRAWIAM AUTORA
Bardzo dobry sernik. Właśnie go robię następny raz.
Sernik wyszedł. Jest bardzo pyszny:))) POLECAM
Po prostu poezja:) Wyszedł idealny chcoiaz do ciasta dodałam kwasnej smietany bo było za suche, mozliwe ze przesadziłam z mąka:)Daje celujacy:D
jestem w trakcie robienia serniczka,mam nadzieję,że i mi wyjdzie:)))
Robiłam wiele serników, ale coś mi tu nie gra…Do masy serowej nie ma żadnego tłuszczu. W innych jest a to masło, a to margaryna, czasem olej lub ubita kremówka a tu nic…. Jeśli to nie pomyłaka, to zaraz robię
tylko żółtka z cukrem i piana, bez tłuszczu, wystarczy tłusty ser, nie ma sensu dodawać jeszcze tłuszczu. Oczywiście w innych wersjach klasycznych serników dodaje się margarynę lub masło. Pozdrawiam
Wczoraj robiłam sernik i wyszedł bardzo dobry, ciasto kakaowe jest pyszne, smakuje jak kakaowe markizy:) Podczas przygotowywania masy serowej napotkałam na kilka problemów: żółtka ubijałam z drobnym cukrem ponad 15 min. i nadal były wyczuwalne kryształki cukru, co zrobiłam źle? Czy cukier można wsypać od razu cały i na jakich obrotach miksera miksować? Ile czasu trzeba miksować? Gdy mieszałam pianę z białek to starałam się to robić delikatnie i masa miała taką chmurkową konsystencję, ponadto masa z dna słabo się połączyła a mieszałam szpatułką-czym najlepiej mieszać i do jakiej konsystencji-chmurkowej czy bardziej jednolitej? Dziękuję za odpowiedź.
Żółtka od razu z cukrem ubijamy na jasny kogel mogel, cukier po 10 min na max obrotach powinien zniknąć. Konsystencja piankowa, nie za długo wyrabiać szpatułką silikonową. Pozdrawiam
Sernik- średnio wyszedł,… Za mało masy.. Wszystko do wyrzucenia
przy większej blaszce trzeba zwiększyć ilość sera
Dlaczego na wierzchu na cieście widać mi krysztalki cukru? Tak powinno być??
Ja nie zauważyłem, raczej nie powinno być. Ewentualnie można dodać cukier puder
Bardzo sie cieszę, ze znalazłam stronę z tym przepisem. Sernik wyszedł idealny. Wszyscy byli zachwyceni. Dziękuje za wspaniały przepis. Juz zawsze będę piekła sernik tylko według tego przepisu. Pozdrawiam :)