Gęś pieczona
- cała tusza gęsi
- 250 g wieprzowego podgardla w plastrach (ew. boczku)
- 3 kwaśne jabłka
- 6 wędzonych śliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 8 ziaren ziela angirlskiego
- 4 liście laurowe
- 8 goździków
- rozmaryn
- majeranek otarty
- 6 ząbków czosnku
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 100 ml octu
- musztarda
- miód
- 2 łyżki masła klarowanego
TO CI SIĘ PRZYDA
- obieraczka do warzyw
- duże naczynnie żaroodporne lub metalowa brytfanna z pokrywką
- wykałaczki
- pędzelek do smarowania
Porada szefa kuchni
Przy kolorowaniu gęsi zdejmij z niej plastry podgardla, a skórka się przypiecze i będzie bardziej chrupiąca. Miąższ z jabłek pokrój na ćwiartki i ułóż w brytfannie, aby się piekły razem z tuszą. Najbardziej smakowitym dodatkiem do podania będzie kasza gryczana oraz sos żurawinowy lub borówkowy.
Gęś pieczona przepis
- Warzywa obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Czosnek również obierz i pokrój.
- Wymieszaj ocet z 500 ml wody oraz 4 łyżkami soli. Do marynaty dodaj pokrojone warzywa, rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe oraz świeżo mielony pieprz.
- Następnie tą marynatą natrzyj gęś i umieść w naczyniu, aby się marynowała przez całą noc.
- Następnego dnia tuszę natrzyj masłem klarowanym z majerankiem, a do jej środka włóż obierki z kwaśnych jabłek oraz śliwki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.
- Gęś z wierzchu obłóż plastrami podgardla i przymocuj je wykałaczkami. Dno brytfanny również wyłóż plastrami podgardla, a na nich ułóż tuszę.
- Włóż gęś do piekarnika na 15 minut bez przykrycia.
- Zagotuj wodę w czajniku, a następnie podlej nią gęś i zamknij brytfannę.
- Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160 – 170 stopni Celsjusza i włóż do środka gęś.
- Piecz całość ok 3 do 6 godzin w zależności od wielkości gęsi. Nie wolno dopuścić, aby mięso powinno odsłonić kości mostka.
- Gdy gęś zmięknie podkoloruj ją już bez przykrywki przez ok 15 minut. Smaruj ja w tym czasie mieszanką miodu i musztardy.