Pierogi z bryndzą i borowikami
Ciasto na pierogi:
- 250 g ciepłej wody
- 1 jajko
- 30 ml oleju
- 560 g mąki pszennej
- 2 łyżki maku
Farsz:
- 250 g bryndzy
- 250 g borowików mrożonych
- 1 średnie cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 50 g masła
- odrobina oleju
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek
- stolnica
- szklanka
- duży garnek
Porada szefa kuchni
Możesz do farszu użyć także grzybów suszonych, będzie to ciekawą modyfikacją smaku. Namaczaj suszone kapelusze w zimnej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie posiekaj i podsmaż je tak jak w przepisie. Pozostałą po namaczaniu wodę możesz przelać przez sito na patelnię, zatrzymując osad i piasek. Woda wyparuje, ale smak farszu będzie intensywniejszy.
Pierogi z bryndzą i borowikami przepis
- Borowiki zalej zimną wodą i rozmroź je całkowicie. Następnie odcedź je z nadmiaru wody na sitku lub durszlaku. Na koniec posiekaj je drobno.
- Natkę opłucz i posiekaj grubo.
- Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż borowiki. Cały czas mieszaj je drewnianą szpatułką, aby nie przywarły do patelni.
- Następnie dorzuć cebulę z czosnkiem i smaż przez 4 minuty na średniej mocy palnika.
- Gotowy farsz zdejmij z palnika, dopraw do smaku i wymieszaj z bryndzą oraz pietruszką. Odstaw na bok, aby ostygł.
- Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w jej kopcu wgłębienie. Do środka wsyp mak i wbij jajko.
- Do mąki dodaj olej i połowę wody, a następnie całość wymieszaj i zagnieć.
- Do powstałych grudek dodaj pozostałą część wody i zagniataj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gotowe ciasto przykryj czystą ścierką i pozostaw na 15 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto podsypując je odrobiną mąki. płat ciasta powinien mieć grubość ok. 2 mm.
- Z ciasta powycinaj okręgi przy pomocy szklanki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć w kulkę.
- Wycięty okrąg ułóż na dłoni, a na jego środku rozłóż łyżeczkę farszu. zwilżonymi palcami zlep pieroga.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wsyp do niej łyżkę soli. Gdy będzie gorąca zmniejsz moc palnika, aby nie wrzała i wrzucaj po kilka pierogów. Gotuj do wypłynięcia.