Karp w sosie cytrynowo-pomarańczowym
- 1 duży filet z karpia
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Sos:
- 1 - 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 200 ml oleju z orzechów włoskich lub innych orzechów
- 1 szalotka
- 20 g ostrej musztardy
- 2 g curry
- sól do smaku
- 20 ml octu jabłkowego
Porada szefa kuchni
Zamarynuj filety z karpia z dodatkiem przypraw korzennych w ciągu nocy. Nie syp ich zbyt wiele, jedynie odrobinę. Karp nabierze ostrzejszego smaku, który natomiast złagodzi sos, tworząc przy tym niecodzienne połączenie smakowe.v
Karp w sosie cytrynowo-pomarańczowym przepis
- Karpia wyjmij z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Następnie dopraw go solą i pieprzem i pozostaw tak na czas przygotowania sosu.
- Cytrusy dokładnie umyj. Z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok. Z jednej połówki pomarańczy wytnij zewnętrzną jej część i pokrój na cienkie paseczki.
- Do garnka wlej sok z pomarańczy, dodaj skórki, pokrojoną szalotkę, musztardę, curry, ocet oraz sól i gotuj na małej mocy palnika.
- Do gorącego sosu wlewaj małym strumykiem olej i mieszaj całość delikatnie. Sos powinien uzyskać konsystencję emulsji.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, a gdy już będzie gorący, usmaż na nim rybę z obu stron.
- Gotowy filet podawaj polany sosem.