Świąteczne przepisy dla wegan
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z pachnącym choinką salonem, wymarzonymi prezentami i gwarem w kuchni. Zarówno gospodynie jak i gospodarze dwoją się i troją, aby zdążyć ze wszystkimi potrawami na czas. Bardzo stresują się bezpośrednio przed wieczerzą wigilijną – swymi daniami pragną wpisać się w kulinarną listę życzeń każdego z gości. I tu pojawia się problem – jak zaplanować ucztę, żeby połączyć różne systemy żywienia, w tym najbardziej rygorystyczny? Mam dla Was kilka świątecznych przepisów dla wegan! ;)
Świąteczny barszcz
Niewątpliwie must have wigilii w każdym polskim domu. Często lądują w nim uszka, podaje się go również do krokietów. Jak go przygotować? Sprawdźcie codogarową propozycję klikając w zdjęcie!
Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi to sztandarowe danie Polaków. Kto z nas nie lubi smacznego farszu owiniętego cienkim delikatnym ciastem? Weganie również przepadają za tym przysmakiem – postanowiłam zaproponować Wam je w nieco innej odsłonie.
Ciasto: widzieliście już nasz przepis?
Farsz:
- opakowanie kaszy gryczanej
- łyżka posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Kaszę ugotuj według wskazówek producenta podanych na opakowaniu. Ugotowaną kasze przełóż do miski, dodaj wcześniej skrojoną pietruszkę Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek na stolnicy, następnie wytnij kółka szklanką i nałóż ok. łyżki farszu. Zalep. Gotuj w lekko osolonej wodzie na małym ogniu przez ok. 5-7 minut.
Świąteczny piernik wegański
Przyszła pora na coś słodkiego. W święta Bożego Narodzenia w domowej cukierni dominują mak oraz przyprawa korzenna. Postanowiłam podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem, którym z pewnością nie pogardzi żaden weganin.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3/4 kubka syropu na bazie wina
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki suszonych jabłek
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki płatków migdałów
Do miski wlej kubek mleka i dodaj do niego ocet jabłkowy. Wymieszaj, a następnie odstaw na 10 minut.
Przesiej mąkę, skrobię, sól, proszek, sodę i kakao do drugiej miski. Zrób dołek i wlej mleko sojowe. Zacznij mieszać i powoli dodawać syrop, następnie dodaj olej i wymieszaj zawartość obu misek. Na koniec wrzuć oprószone wcześniej mąką bakalie. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Przygotuj formę do pieczenia – wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i wstaw do wcześniej nagrzanego do 170 stopni piekarnika Piecz ok. 40-45 minut.
Macie jakieś swoje świąteczne wegańskie przepisy? Podzielcie się nimi w komentarzach – jestem bardzo ciekawa, jakie przysmaki pichcicie w domowym zaciszu :)