Krewetki i kulki krabowe w panierce panko
- olej do smażenia
- 10 - 15 szt. mrożonych, obranych krewetek z ogonkami
- 400 g paluszków krabowych (Surimi)
- 5 łyżek mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz,
- suszony koperek
- chili
Panierka kokosowa:
- 100 g japońskiej panierki Panko
- 100 g wiórków kokosowych
- mąka
- 2 jajka
Dip zielone curry:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml majonezu
- 1 łyżeczka zielonego curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
TO CI SIĘ PRZYDA
- miski
- ręcznik papierowy
- łyżka cedzakowa
- gęste sitko
Porada szefa kuchni
Panierkę Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością. Jest bardziej chrupiąca niż tradycyjnej panierki. W zastępstwie można użyć bułki tartej. Najlepszą odmianą krewetki do tego dania będzie biała krewetka - White Prawn. Aby urozmaicić smak krewetek zamarynuj je przez 2 godziny w soku z cytryny. Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do prac z krewetkami wyciąć im z grzbietu układ pokarmowy przypominający ciemną nitkę biegnącą od głowy do ogona. Po prostu natnij wzdłuż i ją wyciągnij.
Krewetki i kulki krabowe w panierce panko przepis
- Krewetki rozmroź odpowiednio wcześniej. Najlepiej żeby powoli się rozmrażały w lodówce.
- W misce wymieszaj jogurt, majonez, zielone curry, sok z cytryny przecedzony przez sitko. Dip dopraw do smaku solą.
- Paluszki krabowe drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajka, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki.
- Krewetki umyj i osusz na papierowym ręczniku. Posyp solą, pieprzem i chili.
- Przygotuj 3 miseczki lub głębokie talerze do panierowania. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka i roztrzep je widelcem, a w trzeciej wymieszaj wiórki kokosowe z panierką Panko.
- Krewetki i kulki krabowe obtaczaj w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na końcu w kokosie wymieszanym z panierką Panko.
- W garnku rozgrzej olej (powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości garnka). Krewetki i kulki krabowe smaż partiami na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż się zarumienią.
- Usmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z przygotowanym wcześniej dipem.