Wytrawna owsianka
- 1 szklanka wody
- pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- szczypta soli
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 duże pieczarki
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
- przyprawa chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Porada szefa kuchni
Wytrawna owsianka podobnie jak jogurt z ziołami oraz innymi przyprawami, to nowoczesna alternatywa na posiłek. Dobrze się skomponuje z takimi produktami jak mięsa i pieczone warzywa. Skomponuj własną propozycję dodając ulubionych przypraw i ziół.
Wytrawna owsianka przepis
- Do rondelka wlej wodę, zagotuj, wsyp owsiankę, sól, zioła i wymieszaj. Wyłącz palik.
- Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki.
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój również w plasterki.
- Tak samo z papryką. Umyj dokładnie i pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę, pieczarki i paprykę do momentu zarumienienia.
- Całość dopraw solą i chili.
- Na talerz lub do miseczki wyłóż owsiankę i podawaj z usmażonymi dodatkami.
- Całość posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.
Fajny pomysł, jestem bardzo ciekawa smaku :-)