Produkty, które mogą zapobiec rozwojowi raka!
Naukowcy przypuszczają, że do roku 2025 nowotwory będą przyczyną 50% zgonów. Na szczęście sama natura wyposażyła nas w skuteczną broń. Oto kilka rad, co jeść by w profilaktycznej walce z rakiem zostać z tarczą, a nie na tarczy.
Konieczność jedzenia dużej ilości owoców i warzyw to znany powszechnie slogan. Jeśli przyjrzeć się temu bliżej to jednak najmądrzejsza rzecz, jaką można zrobić i niestety wiele osób o tym zapomina. Najnowsze badania w dziedzinie zdrowia i profilaktyki nowotworowej pokazują wyraźnie, że zapewnianie organizmowi dużej dawki przeciwutleniaczy przyczynia się do zmniejszenia ilości wolnych rodników, które są przyczyną mutacji DNA, a w konsekwencji przyczyniają się do rozwoju nowotworów i guzów. Antyoksydanty obecne są w setkach różnego typu substancji. Dzięki ich spożywaniu i stosowaniu tego rodzaju diety może przedłużyć życie o kilka lat.
Najwięcej tego typu substancji znajdziemy między innymi w warzywach kapustnych. Są w nich zawarte przede wszystkim glukozynolaty, czyli tak zwane fitozwiązki, które uwalniają silne związki zapobiegające rakowi. Najlepiej spożywać surowe warzywa takie, jak kapusta, rzodkiew oraz brokuły. Dzięki temu uwalniamy pożyteczne enzymy, które wpływają na nasz organizm zapobiegając przemieszczaniu się wolnych rodników.
Jedną z najbardziej znanych substancji o właściwościach antynowotworowych jest sulforafan, który zapobiega rozwojowi nowotworu piersi oraz prostaty – zostało to wręcz udokumentowane przypadkami medycznymi. Sulforafan nie tylko zapobiega mutacji DNA, ale także może cofać skutki mnożenia się rakowych komórek.
Ze względu na zawartość tego składnika warto do diety wprowadzić dużo surowej kapusty w różnych postaciach – można spożywają ją np. w formie dodatku np. surówka z białej kapusty nada się idealnie.
Profilaktyce raka przyda się także zbilansowanie diety pod względem dostarczania beta-karotenu, którego bogatym źródłem jest marchew. Powinien być on spożywany zwłaszcza przez palaczy papierosów, którzy narażeni są szczególnie na nowotwory płuc i tchawicy. Wspomoże także profilaktykę guzów okrężnicy, pęcherza moczowego czy też żołądka.
Kolejnym ważnych orężem w walce z nowotworami są flawonoidy, czyli grupa związków fenylowych, które zawarte są w owocach, warzywach, jak również ziarnach np. owsa i liściach. Do najbardziej aktywnych związków należą flawonoidy pochodzące z ziaren soi. Przeciwdziałają zwłaszcza nowotworom hormonów zależnych, czyli np. zlokalizowanym na tarczycy, trzustce, węzłach chłonnych itp.
Warto też wzbogacić swój jadłospis o granaty, truskawki i owoce leśnie, bowiem te zawierają kwas elagowy – substancję, która zapobiega mutacji komórek rakowych na piersiach, w trzustce, na skórze, w gardle, czy też w okrężnicy.
Zastosowanie wspomnianych produktów pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas i zmniejszy potencjalne zagrożenie w kontekście chorób nowotworowych.