Wielkanocne, różowe jajka z łososiem
- 4 jaja
- 3 buraki
- Majonez
- Łosoś wędzony
- Kiełki rzeżuchy
- Sól
- Pieprz
Porada szefa kuchni
Co zrobić, żeby jajka na twardo łatwiej się obierały? Po odlaniu wrzątku, należy obić skorupki o ścianki rondelka z przykrywką, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Wówczas jajka obierzemy bez najmniejszego problemu.
Wielkanocne, różowe jajka z łososiem przepis
- Ugotuj jaja na twardo.
- W osobnym garnku zagotuj wodę z pokrojonym na plastry świeżym burakiem i pozostaw do wystygnięcia.
- Jajka obierz i włóż do wody z burakami i odstaw najlepiej na całą noc, aby jajka nabrały koloru.
- Następnego dnia przekrój jaja na pół i wydrąż żółtka do oddzielnej miseczki.
- Żółtka wymieszaj z majonezem i pokrojonym w drobną kostkę łososiem. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem. Uważaj z ilością soli, bo łosoś jest już słony.
- Teraz za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz do zafarbowanych białek.
- Całość udekoruj rzeżuchą lub kiełkami i obsyp świeżo zmielonym pieprzem.