Muffiny bananowe
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła o zawartości 82 % tłuszczu
- 4 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 160 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 0,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej
- masło do wysmarowania foremek
- kasza manna do oprószenia foremek
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- foremki do muffinek
- sito
Porada szefa kuchni
Ciasto do muffinek możesz wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną tortownicy, a następnie upiec. W ten sposób przygotujesz ciekawą podstawę do ciasta lub tortu, który udekorujesz ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze sprawdzą się dodatki czekoladowe, śmietankowy krem, flambirowane w rumie banany i toffi.
Muffiny bananowe przepis
- Masło utrzyj mikserem razem z cukrami do uzyskania masy o białym kolorze.
- Następnie dodaj jajko i wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj.
- Banany obierz ze skórki i ugnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę i wymieszaj z ciastem.
- Foremki wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną, a następnie wypełnij je masą do ¾ wysokości i włóż do pieca na 40 minut.