200 g fileta z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki)
100 g marynowanego imbiru
100 ml sos sojowy Kikkoman (*dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli)
300 g ugotowanego ryżu
20 g wasabi w paście
1 płat Nori
Przygotowaliśmy dla Was przepis na sushi, które wykona nie tylko Sushi Master. Choć technika preparowania tego tradycyjnego, japońskiego dania bywa niesamowicie skomplikowana i wymaga lat praktyki, nasza wersja jest dziecinnie prosta. Możesz przygotować sushi na imprezę lub kolację-niespodziankę i zaskoczyć wszystkich – nawet jeśli jest łatwe w wykonaniu, to i tak zrobi duże wrażenie.
Sushi – przepis przepis
Rybę pokrój w plastry 2 cm na 4 cm.
Do ręki weź 2 łyżki ryżu, uformuj go w dłoni, przyciskając delikatnie dwoma palcami.
Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi, a następnie nałóż płat ryby.
Z płata nori wytnij cienkie paski ok 2 cm. Zawiń jeden wokół owalnego kąska.
Czynność powtórz z resztą składników.
Gotowe przekąski podawaj z sosem solowym i marynowanym imbirem.
Czy mogę użyć normalnego ryżu?Słyszałem, że ryż do sushi trzeba gotować 3 godziny? Czy to prawda?
Kapitan Cook
2011/08/16 10:49
Oczywiście na modłę polską polecamy zwykły ryż, trochę dłużej gotowany, aby był bardziej kleisty
axcel
2011/08/17 10:41
świetnie:)
ryska
2011/08/23 09:07
Zwykły ryz kompletnie nie nadaje się do sushi, poza tym trzeba go zaprawić. dziwi mnie jeszcze fakt, że zdjecia przedstawiaja maki a opis zupełnie cos innego. Oj takie sushi to raczej nie sushi tylko wariacje na temat ryzu z rybą.
Ryz do sushi gotuje sie 10 minut.
Kapitan Cook
2011/08/23 09:34
oczywiście Ryska chcąc się trzymać tradycji to masz rację (musi być specjalny ryż i musimy go gotować 10 minut) jednak Piotrek przedstawił domową polską wersję tego japońskiego dania w zwiniętej formie (maki), grunt żeby dobrze smakowało :)
livet
2012/02/01 17:32
a smakuje? :) a brązowy ryż może być na takie domowe sposoby?
Kapitan Cook
2012/02/02 11:07
polecamy ryż biały, ale dla fanów kuchni fusion i brązowy ryż będzie tu pasować.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Czy mogę użyć normalnego ryżu?Słyszałem, że ryż do sushi trzeba gotować 3 godziny? Czy to prawda?
Oczywiście na modłę polską polecamy zwykły ryż, trochę dłużej gotowany, aby był bardziej kleisty
świetnie:)
Zwykły ryz kompletnie nie nadaje się do sushi, poza tym trzeba go zaprawić. dziwi mnie jeszcze fakt, że zdjecia przedstawiaja maki a opis zupełnie cos innego. Oj takie sushi to raczej nie sushi tylko wariacje na temat ryzu z rybą.
Ryz do sushi gotuje sie 10 minut.
oczywiście Ryska chcąc się trzymać tradycji to masz rację (musi być specjalny ryż i musimy go gotować 10 minut) jednak Piotrek przedstawił domową polską wersję tego japońskiego dania w zwiniętej formie (maki), grunt żeby dobrze smakowało :)
a smakuje? :) a brązowy ryż może być na takie domowe sposoby?
polecamy ryż biały, ale dla fanów kuchni fusion i brązowy ryż będzie tu pasować.