Sushi – przepis


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g fileta z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki)
  • 100 g marynowanego imbiru
  • 100 ml sos sojowy Kikkoman (*dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli)
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 20 g wasabi w paście
  • 1 płat Nori

Przygotowaliśmy dla Was przepis na sushi, które wykona nie tylko Sushi Master. Choć technika preparowania tego tradycyjnego, japońskiego dania bywa niesamowicie skomplikowana i wymaga lat praktyki, nasza wersja jest dziecinnie prosta. Możesz przygotować sushi na imprezę lub kolację-niespodziankę i zaskoczyć wszystkich – nawet jeśli jest łatwe w wykonaniu, to i tak zrobi duże wrażenie.

Sushi – przepis przepis

  1. Rybę pokrój w plastry 2 cm na 4 cm.
  2. Do ręki weź 2 łyżki ryżu, uformuj go w dłoni, przyciskając delikatnie dwoma palcami.
  3. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi, a następnie nałóż płat ryby.
  4. Z płata nori wytnij cienkie paski ok 2 cm. Zawiń jeden wokół owalnego kąska.
  5. Czynność powtórz z resztą składników.
  6. Gotowe przekąski podawaj z sosem solowym i marynowanym imbirem.