Delikatne kruche ciasteczka sprawdzają się na każdą okazję. Podczas dekorowania możesz również popisać się swoją kreatywnością. To od Ciebie zależy jakich posypek użyjesz i jak je skomponujesz. Możesz zrobić je na słodko lub na słono. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Dowiedz się jak przygotować przepyszne kruche ciasteczka.
Kruche ciastka – zawsze się udają! przepis
Stolnicę posyp mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
Do miski wsyp mąkę i dodaj masło, żółtko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę i dopraw szczyptą soli.
Całość ugniataj, aż powstanie puszyste ciasto.
Podziel ciasto na dwie lub trzy równe kule, zawiń oddzielnie w folię spożywczą i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
Stolnicę posyp mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę.
Posyp stolnicę mąką, wyjmij jedną porcję ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm.
Wytnij ciastka za pomocą foremki lub szklanki i ułóż na blaszce.
Wbij jajko do miseczki i wymieszaj z odrobiną wody.
Posmaruj ciastka jajkiem i udekoruj posypką lub posyp cukrem pudrem.
O rany, ale pyszne ciastka mi wyszły. Moje ciasto było bardzo lepkie i trudno mi było odrywać surowe ciasteczka od stolnicy. Ale efekt był porażający. Ciasteczka dosłownie się rozpływają w buzi. Ja się tylko pomyliłam w przepisie, ponieważ dodałam to dodatkowe jajko do ciasta. Pewnie dlatego było takie lepkie , ale tak będę już robić , bo ciastka były wspaniałe.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
To prawda i zawsze dobrze smakują :)
O rany, ale pyszne ciastka mi wyszły. Moje ciasto było bardzo lepkie i trudno mi było odrywać surowe ciasteczka od stolnicy. Ale efekt był porażający. Ciasteczka dosłownie się rozpływają w buzi. Ja się tylko pomyliłam w przepisie, ponieważ dodałam to dodatkowe jajko do ciasta. Pewnie dlatego było takie lepkie , ale tak będę już robić , bo ciastka były wspaniałe.