Niewiele jest takich przepisów, które podbijają nasze kubki smakowe przy świątecznych stołach i w zwykłe wieczory. Jednym z tych dań jest barszcz czerwony który po za stołem wigilijnym gości w naszych kubkach jako ciepły napój.
Barszcz czerwony przepis
Przygotuj bulion warzywny.
Do gotowego bulionu dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki buraki.
Po 10 minutach gotowania dodaj ząbki czosnku oraz pokrojone w ćwiartki jabłka.
Całość gotuj przez 20 min, a po tym czasie odstaw na godzinę aby wystygł.
Ostygnięty barszcz przecedź i dopraw do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
W wersji świątecznej możesz dodać mały kawałek kory cynamonu oraz kilka goździków
oj, zatęskniłam za Gwiazdką na widok tego barszczyku :)
qubraq
2011/10/26 17:21
szczególnie taki barszczyk z kwaskiem cytrynowym… wstyd! :-/
Kapitan Cook
2011/10/28 09:25
zgadzam się w zupełności, kwasek to zabójstwo, jak już używać to tylko soku z cytryny :) A co to prawdziwego zakwasu na barszcz to nie każdy ma czas na 3-5 dni dojrzewania tego płynu. Ja pokazuje szybszą wersję, równie smaczną :)
Antonina
2012/12/08 23:46
Ślinka cieknie. Robi się późno i jeść się chce. Kończę więc czytanie o tych pysznościach i idę spać!
Mati
2014/07/24 16:27
Mógłbyś tylko powiedzieć ja jaką ilośc wody ten kilogram burakow
Kapitan Cook
2014/07/24 17:18
Buraki zalewamy wodą na 1 cm powyżej warzyw
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
oj, zatęskniłam za Gwiazdką na widok tego barszczyku :)
szczególnie taki barszczyk z kwaskiem cytrynowym… wstyd! :-/
zgadzam się w zupełności, kwasek to zabójstwo, jak już używać to tylko soku z cytryny :) A co to prawdziwego zakwasu na barszcz to nie każdy ma czas na 3-5 dni dojrzewania tego płynu. Ja pokazuje szybszą wersję, równie smaczną :)
Ślinka cieknie. Robi się późno i jeść się chce. Kończę więc czytanie o tych pysznościach i idę spać!
Mógłbyś tylko powiedzieć ja jaką ilośc wody ten kilogram burakow
Buraki zalewamy wodą na 1 cm powyżej warzyw