odrobina masła do wysmarowania blachy + 2 łyżki masła do ciasta
3 łyżeczki cukru
TO CI SIĘ PRZYDA
stolnica
rozpylacz do wody
duży garnek
Przepis na bułki pszenne jest stary jak świat. Wielu piekarzy ma swoje sekrety odnośnie tego wypieku. Nasze bułki są proste ale i smaczne
Bułki pszenne przepis
Do dużego garnka wsyp całą mąkę, zrób w niej wgłębienie i umieść w nim cukier, ciepłą wodę, sól oraz pokruszone drożdże. Całość przykryj wilgotną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Masło roztop w osobnym rondlu na palniku włączonym na małą moc. Gdy będzie płynne odstaw aby wystygło.
Następnie do garnka z zaczynem wbij jajko i dodaj masło. Całość dokładnie wymieszaj, wyjmij na stolnicę i wyrabiaj bardzo dokładnie przez minimum 5 minut.
Następnie odstaw ciasto odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
Wykrój 10-13 bułek, uformuj do pożądanego kształtu i ułóż na wysmarowanej masłem blasze do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Po tym czasie posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem z odrobioną wody i włóż do pieca na 25 minut ( przy pomocy spryskiwacza rozpyl odrobinę wody w piecu aby powstała „mgiełka” wodna ).
Bułeczki pyszne. Piekę je już któryś raz. Robię z tej porcji 15szt. Czasem posypuję makiem, sezamem, płatkami migdałowymi itd… Czasem robię dołek w każdej bułeczce i wypełniam marmoladą, masą makowa, kapusta z grzybami…Doskonała baza dla smaków wytrawnych i słodkich. Zawsze się udają. Polecam!!!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Bułeczki pyszne. Piekę je już któryś raz. Robię z tej porcji 15szt. Czasem posypuję makiem, sezamem, płatkami migdałowymi itd… Czasem robię dołek w każdej bułeczce i wypełniam marmoladą, masą makowa, kapusta z grzybami…Doskonała baza dla smaków wytrawnych i słodkich. Zawsze się udają. Polecam!!!