Kojarzycie słynną reklamę Knorr'a, w której znany i lubiany kucharz naciera filety z kurczaka kostką rosołową? Na pierwszy rzut oka - barbarzyństwo. Ale czy na pewno?
Kurczak z reklamy Knorr przepis
Dwie łyżki oliwy z oliwek mieszamy z kostkami rosołowymi, aż powstanie gładka emulsja.
Gotową marynatą smarujemy piersi z kurczaka dokładnie z każdej strony. Odstawiamy na minimum 30 minut.
Pieczarki dokładnie umyj i osusz. Następnie posiekaj je w cienkie plasterki.
Cebulę drobno posiekaj.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła i oliwy podsmaż pieczarki i dopraw je odrobiną soli i pieprzu. Gdy wypuszczą wodę dodaj cebulę.
Gdy z patelni całkowicie wyparuje płyn dolej bulion i pod przykryciem duś na małej mocy palnika.
Do 1/4 szklanki wody dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do pieczarek i cały czas mieszaj.
Gdy sos zgęstnieje dodaj śmietanę i całość duś przez 2 minuty.
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę.
Kurczaka wysmaż na mocno rozgrzanej oliwie z każdej strony aby się zarumienił, a następnie zmniejsz moc palnika i smaż go jeszcze 7 minut pod przykrywką.
Wszystko co ma w sobie glutaminian sodu (aka piąty smak) bardzo nam smakuje :)
Kapitan Cook
2011/11/24 20:54
co racja to racja, grunt to zdrowy rozsądek
Suezeq96
2013/02/06 14:20
kurcze mam nadzieje ze mi to dobrze wyjdzie :} 15 latek robiący obiad haha :D
Kapitan Cook
2013/02/06 14:43
trzymamy kciuki, ten przepis jest tak łatwy, że nie może się nie udać. Pamiętaj, żeby za szybko nie zdjąć fileta z patelni, bo w środku będzie surowy. Warto zrobić nacięcie w najgrubszej części i sprawdzić czy jest już w środku gotowe.
kacper1310
2014/02/13 08:17
Robię to dziś piętnastolatek
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Wszystko co ma w sobie glutaminian sodu (aka piąty smak) bardzo nam smakuje :)
co racja to racja, grunt to zdrowy rozsądek
kurcze mam nadzieje ze mi to dobrze wyjdzie :} 15 latek robiący obiad haha :D
trzymamy kciuki, ten przepis jest tak łatwy, że nie może się nie udać. Pamiętaj, żeby za szybko nie zdjąć fileta z patelni, bo w środku będzie surowy. Warto zrobić nacięcie w najgrubszej części i sprawdzić czy jest już w środku gotowe.
Robię to dziś piętnastolatek