Zupa krem z pora
- 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 3 pory (tylko białe części )
- 1 cebula
- pół marchewki
- 1 ziemniak
- 100 ml śmietanki 30%
- 30 g masła
- sól i pieprz do smaku
- 5 g gałki muszkatołowej
- grzanki lub groszek ptysiowy
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender ręczny
Porada szefa kuchni
Dodaj do gotującego się kremu pokrojone płaty o grubości 1 cm. płaty z piersi indyka, a zupa krem zmieni się w pyszną potrawkę porową z indykiem. Na wierzch takiego dania możesz posypać prażone płatki cebuli. Te składniki pasują do siebie idealnie tworząc wspaniałą kompozycję.
Zupa krem z pora przepis
- Pora umyj i przetnij na pół, a następnie posiekaj w cienkie paski.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Ziemniaka obierz i pokrój w drobna kostkę.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pora z cebulą. Duś aż będą przyrumienione.
- Następnie wlej bulion, dodaj marchew i ziemniaka. Gotuj aż warzywa zmiękną na średniej mocy palnika.
- Całość zmiksuj blenderem.
- Wlej śmietankę i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Całość gotuj przez 5 minut.
- Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Właśnie skończyłam pałaszować zupę zrobioną według powyższego przepisu.
Pyszności!
Idealna na zimowe mroźne wieczory.
ANia
Fantastyczna! Tylko ja będę powtarzać z uporem maniaka – jak bulion to tylko z mięsa a nie sztucznej kostki. Dlatego gotuję bulion, wrzucam warzywa i po ugotowaniu podsmażony por i cebulkę. Ostatnio zrobilam, tylko jeden błąd. Trochę za dużo użyłam marchewki. Nie chodzi o to, że zupa była słodka, tylko, że po zmiksowaniu mila pomarańczową barwę :)) A zabawy z blenderem też mi się podobają hahah Ciekawe jak smakuje ogórkowa po blenderowaniu heheh
zupa ogorkowa zmiksowana jest rowniweż pyszna często robię
Czy moge uzyc calego pora?
Można, ale wtedy nie uzyska się ładnego jasnego lekko żółtego koloru.
proponuje podać posypaną prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni :)
pyszna ta zupa nie tylko dla mnie, ale i dla moich niejadków, które aż 2 razy prosiły o dokładkę! (wiecie, jaki to komplement dla matki dzieci, które nie chcą jeść zup!?)tylko małą modyfikację wprowadziłam: nie 3, a jeden por (tyle miałam, wyszła zupa łagodna w smaku, ale smak pora ładnie wyczuwalny) oraz 1 cukinię dorzuciłam. cukinia jest wdzięczna, bo sama z siebie nie ma jakiegoś specjalnego smaku czy zapachu, a łatwo przyjmuje inny. pozdrawiam
czy w jedzeniu chodzi o kolory czy o smak ?! Mi się zawsze wydawało że o smak ;-) Dlatego ja zrobię z całej pory
no i jeszcze kwestia bulionu…unikam mięsa, a więc pozostaje warzywny i nie z kostki lecz naturalny. Tylko jak się robi naturalny? czy nie mniej więcej z tego co tu się gotuje ? A więc po co jakikolwiek bulion ? Chyba że ktoś musi mieć poprawiacze smaku i jedzenie nafaszerowane chemią. pozdrawiam
pychota , bulion wlasnej roboty nie kostka swieze pory marchewka i zeminak
Krem z pora wyszedł bardzo dobry. Grzanki zrobiłam z pokrojonej w kosteczki, a najpierw posmarowanej masłem bułeczki. Podpiekłam na patelni i posypałam zupę nalaną na talerz.
Dla mnie zupa O.K.. Gdybym nie dodała białego pieprzu – jak w przepisie, smak byłby o niebo lepszy (dodało to dziwnego posmaku i zapachu).
Mimo to, nie jest złe :)
Robię kolejny raz – rewelacja! Jest łatwa, szybka i genialna w smaku. Podaję albo z prażonymi pestkami dyni, albo z wędzonym na zimno plasterkiem łososia oraz prażonymi płatkami migdałowymi. Polecam! :)
Przyznam ze wyszla pyszna ale troszke pozmienialam zamiast bialego pieprzu dalam czarny, 2 marchewki, mix ziół i bez galki efekt koncowy= pychotka:)
A i zapomnialam nie dawalam śmietany i ziemniaka…
Ja dodaję jeszcze (przed miksowaniem) topiony serek śmietankowy. I robię paluszki z ciasta francuskiego zamiast grzanek. Cudo!
Wlasnie zrobilam ta przepyszna zupke:-) oczywiscie tez troche zmodyfikowana bo dodalam slodkiego ziemniaka I smietanke 18%. Zupka jest cudownie kremowa- porowa I pachnie w calym domu! Dziekuje za przepis
Zupka bardzo dobra i sycąca. Ja zrobiłam w wersji mniej kalorycznej – z jogurtem naturalnym. Do tego wydaje mi się, że gałka muszkatałowa psuje trochę ten smak (smak kartonu)
Jestem kompletna noga w gotowaniu, a ta zupa mi wyszla i jest przepyszna. Polecam :) (nie dodalam galki i bialego pieprzu)