Murzynek to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast. Jak to mówią: ,,Zakręcisz parę razy gałką i gotowe". Sekret prawdziwego ciemnego ciasta tkwi w dodatkach. Idealnie smakuje ciepły z dodatkiem lodów waniliowych.
Murzynek przepis
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C włączając górna i dolną grzałką.
Rodzynki namocz we wrzątku, a orzechy drobno posiekaj
Następnie wymieszaj wszystkie składniki z odcedzonymi rodzynkami i orzechami
Całość wylej na wyłożoną pergaminem blachę i piecz ok. 30 (po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe).
Polewa czekoladowa:
Rozpuść margarynę, a następnie dodaj resztę składników.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
W ilu stopniach pieczemy ciasto?
180 st. C grzałki górna i dolna