Tortilla z gyrosem
- 6 placków tortilla wraps
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 duży pomidor
- przyprawa gyros-kebab
- sól, pieprz
- 1 ogórek
- 1 sałata lodowa
- kilka plastrów salami
- kilka plastrów żółtego sera
- szczypiorek
- ser topiony szczypiorkowy
- oliwa z oliwek
Sos I:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sproszkowane chili
Sos II:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki cukru
TO CI SIĘ PRZYDA
- gofrownica lub grill elektryczny
Tortilla z gyrosem przepis
- Piersi dokładnie umyj i oczyść z błonek. Następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika i pokrój w kostkę.
- Mięso przełóż do naczynia i dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa, a następnie wlej oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Pomidora i ogórka dokładnie umyj i osusz. Z pomidora pozbądź się pestek, a następnie oba warzywa pokrój w kostkę.
- Ser i salami potnij na paski o szerokości 1 cm.
- Sałatę lodową dokładnie umyj i osusz, a następnie porwij na kawałki.
- Po okresie macerowania na dużym ogniu smażymy kawałki mięsa ( nie za długo, aby nie wyschło. Bez dodatku tłuszczu, gdyż dodawaliśmy go już wcześniej).
- Sos I: połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj.
- Sos II: najpierw w moździerzu utrzyj musztardę francuską, a następnie dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć kurczaka i usmaż. Następnie odstaw aby wystygł.
- Wrapy posmaruj cienką warstwą serka szczypiorkowego. Następnie wzdłuż tortilli układaj wszystkie pokrojone składniki oraz mięso. Całość roluj jak krokiety.
- Gotowe smakołyki podpiecz w gofrownicy lub grillu elektrycznym.
- Przekrojone na pół gorące tortille posyp szczypiorkiem i jedz namaczając w sosach.
Och taka domowa tortilla-wraps musi być pyszna i zdrowa!
Pierwszy sos znam, bardzo go lubię do różnych dań, a drugiego jeszcze nie spotkałam ale musi być ciekawy
lol :)
Nie posiadam ani grilla, ani gofrownicy. Czy mogę zatem podpiec gotową tortillę w piekarniku? Czy może na suchej patelni?
Obydwie techniki będą dobre, ale patelnia chyba lepsza.
fajne jedzonko!
Witam, które składniki są na sos I , a które na sos II ?
I sos:
4 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
sól, sproszkowane chilli
II sos:
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
0,5 łyżeczki cukru
sól, pieprz