Pstrąg smażony


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pstrągi
  • ziemniaki
  • szczypiorek
  • do pstrąga:

  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 cytryny
  • 1 seler naciowy
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • do ziemniaków:

  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka
  • olej
  • sos pomidorowy:

  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki białego wina
  • sól
  • pieprz

Świeży pstrąg- symbol polskiego, górskiego strumienia. Poniżej prezentujemy przepis na przepysznego pstrąga smażonego. Jego delikatne mięso świetnie się komponuje z lekko kwaskowym sosem pomidorowym. Ten niepozorny sos staje się wręcz kwintesencją całej potrawy. Poznaj przepis na smażonego pstrąga w sosie pomidorowym podanego z podpiekanymi ćwiartkami ziemniaków.

Pstrąg smażony przepis

  1. Umyj i obierz ziemniaki, a następnie ugotuj je al dente. Po ugotowaniu odlej wodę i odstaw, aby odparowały.
  2. Pstrągi dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń i opłucz je.
  3. Obsyp ryby ze wszystkich stron oraz w środku solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
  4. Umyj koperek, seler i cytrynę. Seler oraz cytrynę pokrój w plastry, a następnie wszystko włóż do wnętrza pstrągów.
  5. Rozgrzej olej na patelni.
  6. Obtocz ryby w mące, a następnie smaż na patelni po kilka minut z każdej strony, aż płetwy grzbietowe będą dały się łatwo wyciągnąć.
  7. Umyj pomidora i pokrój go na kawałki.
  8. Rozgrzej masło w rondlu i wrzuć kawałki pomidora.
  9. Gdy pomidor lekko odparuje, dolej wino i smaż, aż alkohol wyparuje.
  10. Do zawartości rondla dodaj musztardę, miód, sól, pieprz i śmietanę. Całość gotuj, aż nadmiar płynów wyparuje.
  11. Dodaj łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka konsystencja.
  12. Pokrój ziemniaki w ćwiartki.
  13. Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż ziemniaki z dodatkiem ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki oraz soli.
  14. Pstrągi podawaj polane sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków i szczypiorku.