Świeży pstrąg- symbol polskiego, górskiego strumienia. Poniżej prezentujemy przepis na przepysznego pstrąga smażonego. Jego delikatne mięso świetnie się komponuje z lekko kwaskowym sosem pomidorowym. Ten niepozorny sos staje się wręcz kwintesencją całej potrawy. Poznaj przepis na smażonego pstrąga w sosie pomidorowym podanego z podpiekanymi ćwiartkami ziemniaków.
Pstrąg smażony przepis
Umyj i obierz ziemniaki, a następnie ugotuj je al dente. Po ugotowaniu odlej wodę i odstaw, aby odparowały.
Pstrągi dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń i opłucz je.
Obsyp ryby ze wszystkich stron oraz w środku solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Umyj koperek, seler i cytrynę. Seler oraz cytrynę pokrój w plastry, a następnie wszystko włóż do wnętrza pstrągów.
Rozgrzej olej na patelni.
Obtocz ryby w mące, a następnie smaż na patelni po kilka minut z każdej strony, aż płetwy grzbietowe będą dały się łatwo wyciągnąć.
Umyj pomidora i pokrój go na kawałki.
Rozgrzej masło w rondlu i wrzuć kawałki pomidora.
Gdy pomidor lekko odparuje, dolej wino i smaż, aż alkohol wyparuje.
Do zawartości rondla dodaj musztardę, miód, sól, pieprz i śmietanę. Całość gotuj, aż nadmiar płynów wyparuje.
Dodaj łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka konsystencja.
Pokrój ziemniaki w ćwiartki.
Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż ziemniaki z dodatkiem ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki oraz soli.
Pstrągi podawaj polane sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków i szczypiorku.
ojej, pstrag i sos pomidorowy? ciekawe, nieznane mi połączenie!
Urszula-proste potawy
2012/06/14 22:48
Dziś kupiłam świeżego pstrąga , nawet nie wie co go jutro czeka :)
Jam
2013/01/20 13:30
Polecam faszerowaćpstrąga suszonymi pomidorami :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
ojej, pstrag i sos pomidorowy? ciekawe, nieznane mi połączenie!
Dziś kupiłam świeżego pstrąga , nawet nie wie co go jutro czeka :)
Polecam faszerowaćpstrąga suszonymi pomidorami :)