Sałatka grecka
- 3 średnie pomidory malinowe
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 30 czarnych oliwek
- 150 g sera feta
- 1 mniejsza sałata lodowa
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
Porada szefa kuchni
W tradycyjnej sałatce greckiej daje się ser feta w jednym kawałku. Powinien to być płaski w szeroki płat aby samemu można było sobie ją porcjować. Ja dałam fetę w kostkach ze względu na wygodę przygotowania. Aby łatwiej Ci się kroiło fetę, zwilż nóż w gorącej wodzie, a krojenie pójdzie jak po maśle.
Sałatka grecka przepis
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
- Pomidory pokrój w ósemki i wytnij szypułki.
- Ogórka posiekaj w plasterki.
- Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubszą kostkę.
- Wrzuć do dania pokrojone składniki i całe oliwki. Następnie dokładnie wymieszaj.
- Ser feta pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm i dodaj do dania
- Całość delikatnie skrop oliwą
- Do sałatki dodaj grubo posiekaną miętę lub pietruszkę.
Mmm, zdrowo i świeżo, tak lubię! Ale zastępuję sałatę lodową roszponką, a czarne oliwki zielonymi – może nie jest to oryginalna grecka, ale dla mnie idealna.
W kuchni jest takie powiedzonko: ilu kucharzy tyle przepisów i ich odmian :) i tego się trzymajmy
Gdzie kupię oryginalny ser feta? Wszędzie spotykam tylko „typu”.
Ja nie przepadam za fetą, jest dla mnie trochę za słona, sałatkę robię z serem kozim (pyszny!) albo z mozzarellą. W ogóle z serami lubię eksperymentować, sałatka z pleśniowym też jest super!
Poszukaj w delikatesach lub na różnego rodzaju targach oraz jarmarkach z żywnością. We Wrocławiu np. takim miejscem jest „Targ Smaku”.
A próbowałaś se smażonym serem domowym z kminkiem?
Jakiej fety używacie do sałatki ??
Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)