Placek ananasowo – kokosowy
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ananasowo-kokosowa
- 1 puszka ananasów
- 480 ml wody
- 2 budynie śmietankowe
- 50 g masła lub margaryny
- 150 ml cukru
- 200 g wiórek kokosowych
- 1 jajko
TO CI SIĘ PRZYDA
- brytfanka
- papier do pieczenia
- mikser
- sito
- drewniana gałka
Placek ananasowo – kokosowy przepis
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj cukry i miksuj sztywną pianę aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
- Zmniejsz obroty miksera i pojedynczo dodawaj żółtka. Miksuj aż masa będzie puszysta.
- Do gotowej masy dodaj proszek do pieczenia i przesiane mąki. Całość wymieszaj dokładnie drewnianą gałką.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Brytfankę wyłóż papierem i wylej na nią masę biszkoptową.
- Następnie włóż ją do pieca na 15 -20 minut. po tym czasie obróć biszkopt spodem do góry i zdejmij papier. Piecz jeszcze krótką chwilę. Następnie wyjmij, aby przestygł.
- Ananasa z puszki pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozłóż go na biszkopcie
- Do soku z ananasa dolej 300 ml wody i w garnku gotuj na małej mocy palnika.
- W 150 ml wody wymieszaj budynie, a następnie wlej do pozostałego płynu w garnku. Gotuj aż uzyskasz gęsty budyń.
- Gotowym budyniem zalej ananasy.
- W rondlu rozpuść masło lub margarynę z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru wrzuć wiórki kokosowe i mieszaj parę minut.
- Po zdjęciu z palnika dodaj 1 jajko i intensywnie mieszaj całość. Wyłóż na wystudzony budyń ananasowy i uklep łyżką.
- Na koniec opal kokosa pod grzałką w piekarniku.
Dobra, upiekłem to ciasto i musze powiedzieć że jest całkiem SMACZNE. Jedyne co mi przeszkadza to to, że te masa wiórkowa przy krojeniu rozpada sie na kawałki i w ogóle nie trzyma sie masy budyniowej. Może lepiej z galaretką zrobić a na góre dać 2 jajka zamiast jednego ? :)
Można dodać 2 jajka. Ale grunt to dobre wmieszanie jajka. Masę kokosową można nakładać na lekko ciepły budyń