Krewetki z pesto


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg krewetek
  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • Pesto:

  • duży pęczek pietruszki
  • ½ doniczki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina
  • 40 g orzechów laskowych
  • 40 g orzechów ziemnych
  • pieprz i sól
  • Marynata do krewetek:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy Warzywko
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender

To danie może być przystawką jak i daniem głównym w zależności od ilości na talerzu:) Przepis na krewetki z pesto pietruszkowym i orzechami jest prosty i nie wymaga dużego nakładu czasu, a to w dzisiejszych czasach bardzo ważne.

Krewetki z pesto przepis

  1. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżkę soli.
  2. Papryczkę bardzo drobno posiekaj razem z pestkami.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Czosnek i papryczkę przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawą.
  5. Do wrzątku włóż krewetki i gotuj 3 minuty. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą aby wystygły.
  6. Krewetki osusz przy pomocy papierowego ręcznika i przełóż do marynaty. Następnie dokładnie wymieszaj w marynacie i odstaw na całą noc do lodówki pod przykryciem.
  7. Przygotowanie pesto to ok 10 minut, więc warto w tym czasie ugotować makaron.
  8. Makaron ugotuj al dente, czyli 1 minutę krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odsącz z wody.
  9. W pojemniku blendera umieść wszystkie składniki na pesto i dokładnie zmiksuj. Jeśli będzie za gęsto dodaj odrobinę wina i oliwy.
  10. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż krewetki odsączając je z marynaty. Smaż półtorej minuty.
  11. Następnie dodaj makaron i pesto. Całość dokładnie mieszając smaż 2 minuty.