Blok czekoladowy – przepis na ciasto bez pieczenia


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 130 ml szklanki wody
  • 110 g cukru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 400 g herbatników
  • 60 g orzechów laskowych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g migdałów
  • 60 g żurawiny
  • rodzynki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma do ciasta

Część z was pamięta ten smak z dzieciństwa. W czasach PRL-u przepis na blok czekoladowy robił furorę. Teraz jest to szybki sposób na zrobienie czegoś słodkiego co przypomni nam czasy młodości, a dla naszych dzieci będzie miłą odmianą.

Blok czekoladowy – przepis na ciasto bez pieczenia przepis

  1. Do rondla wrzuć masło i nalej wodę. Gotuj, aż masło się rozpuści.
  2. Wsyp do rondla cukier oraz kakao i mieszaj, aby powstała jednolita masa. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Połam ciastka i wsyp do miski. Wsyp również mleko w proszku i bakalie.
  4. Ostudzoną masę kakaową wlej do miski z ciastkami i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Całą masę przełóż do foremki i odstaw do lodówki pod przykryciem na 3-4 godziny, aż ciasto stwardnieje.