½ łyżeczki ostrej papryczki w płatkach (biber lub chilli)
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka pasty pomidorowej
TO CI SIĘ PRZYDA
patyczki do szaszłyków
Podczas mojej ostatniej tureckiej wyprawy zasmakowałem w tureckim kebabie. Ale nie chodzi mi tutaj o klasyczny "polski kebab" ścinany z wielkiej beli. Moje kubki smakowe spróbowały wspaniałej wersji kebabu z miasta Adana.
Turecki kebab – Adana Kebab przepis
Mięsa i tłuszcz wrzuć do miski.
Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
Następnie dodaj ją do mięsa mielonego razem z przyprawami i pastą pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez dłuższą chwilę.
100 gramowe porcje mięsa nabij na patyczek do szaszłyku i zroluj go aby znajdował się na całej jego szerokości.
Gotowe grilluj, smaż na patelni lub zapiecz w piecu w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Turecki to chyba raczej KEBAP a nie kebab!
zrobiłem z wołowiny
Ile wyjdzie sztuk.
10 kebabów po 100 g każdy