Pasta z makreli – idealna na kanapki
- 1 duża wędzona makrela
- ½ średniej cebuli
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- do podania: posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
Porada szefa kuchni
Aby złagodzić ostry smak i zneutralizować zapach cebuli, trzeba ją zalać wrzątkiem i odcedzić po paru minutach. Można także ją wcześniej przez minimum 30 minut namoczyć w zimnej wodzie – efekt będzie taki sam.
Pasta z makreli – idealna na kanapki przepis
- Makrelę obierz ze skóry i usuń ości. Rozdrobnij palcami, sprawdzając czy nie zostały ości. Najłatwiej przekroić ją wzdłuż brzucha, rozpoczynając od głowy i przesuwając nóż w stronę ogona.
- Cebulę obierz z łupin i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Ogórki również pokrój w drobną kosteczkę.
- W misce umieść makrelę, cebulę i ogórki, dodaj majonez i musztardę. Dopraw do smaku pieprzem i niewielką ilością soli (makrela jest już wystarczająco słona). Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotową pastą smaruj pieczywo i posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Takie przepisy właśnie lubimy. Prosto, smacznie i tanio :) Ekstra!
Super! Ja dodaję do rozdrobnionej makreli cebulkę, pokrojone w kostkę jajko i ogórek kiszony. Dużo pieprzu, trochę soli, odrobina papryki czerwonej. Żadnego ketchupu. To prawda uzależnia a co gorsza makrela to tłusta rybka i ma parę kalorii, ale na prawdę warto!!!!
I to jest to.Tanio,zdrowo,smacznie. Tu jest pole do popisu dla szukania smaków dla całej rodziny.Można z keczupem,można majonezem,musztardą,można bez.Można dodać kiszonego ogórka lub grzybki pokrojone w drobną kostkę ze słoiczka…Jeszcze dziś lecę po makrelę…
Ja znam lepszy przepis. Makrela plus jaja na twardo ugotowane-rozgnieść to wszystko , wymieszać , dodać majonezu, wymieszać i jest luks!
Uwielbiam pastę z wędzonej makreli -ja osobiście przygotuje ja z cebulką i kiszonym ogórkiem -smakuje nam bardzo :)
Pozdrawiam serdecznie!!
deliciouseating.bloog.pl/