Jeśli szukacie pysznego i sprawdzonego przepisu na parowce to świetnie trafiliście. Jest to idealna propozycja na wegetariański obiad. Zapewne każdy z nas pamięta smak klusek parowych z dzieciństwa. Postanowiliśmy zatem odtworzyć ten smak.
Pampuchy czyli puszyste parowce przepis
Podgrzej w garnku mleko tak, aby jego temperatura nie przekraczała 60 st. C. a następnie odlej 50 ml z garnka do osobnego naczynia.
Pokrusz drożdże i wsyp do garnka. Dodaj również 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Oddziel białka od żółtek. Białka włóż do dużej miski i ubijaj, aż piana będzie sztywna.
Dosyp do piany 2 łyżki cukru i bij, aż znikną grudki.
Dodaj żółtka i zamieszaj drewnianą łopatką.
Przesiej mąkę przez sitko do miski i dodaj zaczyn z drożdży.
Wyrabiaj ciasto na początku łopatką w misce, potem dodaj do niego resztę mleka.
Posyp stolnicę mąką i wyrabiaj na niej ciasto ręcznie, aż przestanie się przyklejać do rąk.
Odstaw ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Posyp stolnicę mąką.
Gdy ciasto urośnie 2-krotnie, przełóż je na stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 2 cm.
Zanurz szklankę w mące, a następnie wykrawaj nią krążki.
Z krążków ręcznie wyrabiaj kulki, a następnie uformuj je w kółka.
Nalej wody do naczynia do gotowania na parze i zagotuj.
Na górną warstwę nakładaj kółka z ciasta i paruj je przez 10 minut.
Mm, parowce są przepyszne :) W dzieciństwie zawsze jadłam je z dodatkiem owocowego jogurtu.
Magda
2012/09/16 13:20
Jestem z Wielkopolski, więc to moje smaki. Nasze pyzy jadamy do mięsa. Nigdy nie jadłam na słodko więc koniecznie czas wypróbować:)
ballerina1
2013/01/23 15:15
Bardzo fajny przepis, wcześniej robiłam podobne z tym, że dodawałam rozpuszczone masło…teraz czekam, aż ciasto wyrośnie mam nadzieję,że rodzince będzie smakowało!
paula
2013/02/26 15:26
mam problem z rozczynem
Kapitan Cook
2013/02/26 15:30
co się stało, może pomożemy
Ewelaa.xD
2013/06/21 16:22
Ja od 5 lat jadłam kluski na parze, ale żadne mi tak nie posmakowały jak te. Moja mama teraz często używa tego przepisu. Mniam. ;D
marzycielka
2013/08/16 09:21
A czy można zrobić bez dodatku jajek?
Kapitan Cook
2013/08/16 09:41
Tak, ale wyjdą mniej smaczne. Pozdrawiam
marzycielka
2013/08/17 09:15
Dziękuję,to zrobię z jajkami :)
martyna123
2013/11/01 11:47
Super przepis dzieki
AGA DŻ
2014/06/10 08:49
Witam, dlaczego znalazłam się tutaj dopiero teraz?:) Widzę ogrom ciekawych przepisów, a pampuchy.. jak mogłam o nich zapomnieć? Pyszne z sosem truskawkowym.. Pichcenie mojej babci na letni, wakacyjny podwieczorek wieki temu…mmm… rozmarzyłam się… Dziękuję, na pewno już nigdy nie pozwolę sobie o nich zapomnieć:)
Smakosz
2015/07/19 10:08
Moja babcia przed formowaniem w kulki dodaje jeszcze marmoladę do środka i wychodzą pączki na parze. Pychaaaa!
Ola
2016/09/28 13:58
Yyyhh,, :( Moje wyszły plackowate, an ie takie ogrąglutkie… :(
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Mm, parowce są przepyszne :) W dzieciństwie zawsze jadłam je z dodatkiem owocowego jogurtu.
Jestem z Wielkopolski, więc to moje smaki. Nasze pyzy jadamy do mięsa. Nigdy nie jadłam na słodko więc koniecznie czas wypróbować:)
Bardzo fajny przepis, wcześniej robiłam podobne z tym, że dodawałam rozpuszczone masło…teraz czekam, aż ciasto wyrośnie mam nadzieję,że rodzince będzie smakowało!
mam problem z rozczynem
co się stało, może pomożemy
Ja od 5 lat jadłam kluski na parze, ale żadne mi tak nie posmakowały jak te. Moja mama teraz często używa tego przepisu. Mniam. ;D
A czy można zrobić bez dodatku jajek?
Tak, ale wyjdą mniej smaczne. Pozdrawiam
Dziękuję,to zrobię z jajkami :)
Super przepis dzieki
Witam, dlaczego znalazłam się tutaj dopiero teraz?:) Widzę ogrom ciekawych przepisów, a pampuchy.. jak mogłam o nich zapomnieć? Pyszne z sosem truskawkowym.. Pichcenie mojej babci na letni, wakacyjny podwieczorek wieki temu…mmm… rozmarzyłam się… Dziękuję, na pewno już nigdy nie pozwolę sobie o nich zapomnieć:)
Moja babcia przed formowaniem w kulki dodaje jeszcze marmoladę do środka i wychodzą pączki na parze. Pychaaaa!
Yyyhh,, :( Moje wyszły plackowate, an ie takie ogrąglutkie… :(