Carpaccio z awokado


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 duże awokado
  • 80 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 9 łyżek oleju
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka kaparów
  • pieprz
  • cukier

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka

Carpaccio to wytworna przystawka wykonana z bardzo cienko pokrojonych kawałków mięsa, ryb lub warzyw. Nasza propozycja na carpacciojest nie tylko elegancka, ale i bardzo zdrowa, ponieważ zawarte w nim awokado posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają profilaktykę oraz leczenie alergii, nowotworów oraz chorób serca. Taka przekąska podana z sosem kaparowym zachwyci Cię również smakiem.

Carpaccio z awokado przepis

  1. Do małego słoiczka wlej sok z cytryny, olej i musztardę. Całość dopraw pieprzem i cukrem do smaku.
  2. Kapary posiekaj bardzo drobno, aby wydobyć ich smak i dodaj do reszty składników.
  3. Następnie zakręć naczynie i intensywnie potrząsaj jak shakerem.
  4. Orzechy laskowe pokrój w plasterki i odłóż do posypania na koniec.
  5. Awokado obierz obieraczką, a następnie przekrój wzdłuż i obróć obie połówki w różne strony. Pestkę wyjmij wbijając w nią nóż, następnie obracając go o 90 stopni.
  6. Kolejnym krokiem jest pokrojenie owocu w cienkie plasterki. Następnie szybko ułóż je na talerzu i polej sosem. Dzięki temu nie ściemnieje.
  7. Zwieńczeniem jest są posiekane orzechy laskowe.