Ciasto z marcepanem
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- herbatniki
- miód pitny
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 1 kostka masła
- 130 ml Mocate Cappuccino – marcepanowe
- 2 łyżki cukru
- 625 ml mleka
- 3 opakowania (podwójne paluszki) ptasiego mleczka
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 czekolada bez nadzienia
- 250 ml śmietany 18%
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- drewniana łyżka
- foremka do ciasta
- sitko
Porada szefa kuchni
Jak sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony? Otwórz piekarnik i delikatnie naciśnij palcem ciasto w najwyższym miejscu. Jeśli zagłębienie powstałe od tego naciśnięcia się podniesie, to ciasto jest gotowe. Jeśli pozostanie dołek, to jeszcze chwile trzeba piec.
Ciasto z marcepanem przepis
- Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w dużej misce z dodatkiem soli na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier i miksuj, aż znikną kryształki.
- Dodaj żółtka do piany i całość zmiksuj.
- Przesiej do miski mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
- Wlej ciastko do foremki i wstaw do piekarnika na 23 minuty. Następnie wyjmij i odstaw, aby się ostudziło.
- Gotuj w garnku 525 ml mleka.
- W pozostałych 100 ml mleka rozpuść budyń, a następnie dodaj go do garnka wraz z 2 łyżkami cukru i całość gotuj kilka minut, aż powstanie budyń. Odstaw go, żeby się ostudził.
- Pokrój ptasie mleczko w kostkę, wsyp do garnka i wymieszaj.
- W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło i dodaj do niego budyń.
- Dolej cappuccino i miksuj, aż powstanie gładka masa.
- Wlej śmietanę do rondla i gotuj.
- Wsyp do rondla pokruszoną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw całość na 20 minut, aby wystygło.
- Wlej miód pitny do naczynia i zanurz w nim herbatniki.
- Przekrój biszkopt na pół. Obie połówki pokrop sokiem z cytryny.
- Na pierwszy biszkopt wyłóż dżem porzeczkowy i przykryj drugim biszkoptem.
- Na drugi biszkopt nałóż krem marcepanowy z ptasim mleczkiem.
- Na wierzch połóż herbatniki maczane w miodzie pitnym i polej polewą czekoladową.
Mniami! Marcepan przypomina mi dzieciństwo, więc ciasto będzie obowiązkowym gościem na każdym rodzinnym przyjęciu!
Czy to cappuccino to dodajemy w proszku czy rozpuszczone w wodzie?
Cappuccino rozpuszczone w połowie szklanki wody