Ryba w soli
- 2 pstrągi w całości
- 1 cytryna
- pęczek koperku
- 1 kg soli morskiej (ew. jodowanej)
- pieprz
- 1 białko
Porada szefa kuchni
Proporcje ryby do soli: na 1 kg ryb – 1,5 kg soli W najgrubszym miejscu nakłuj rybę cienkim nożem i trzymaj go ok. 40 sekund. Jeśli po wyjęciu końcówka jest ciepła to znak, że ryba jest już gotowa.
Ryba w soli przepis
- Rybę dokładnie oczyść.
- W moździerzu utrzyj ze sobą posiekany drobno koperek, sok z połowy cytryny oraz sporo pieprzu.
- gotową masą dokładnie natrzyj wnętrze ryby.
- Na blasze umieść pergamin.
- W misce wymieszaj 1 kg soli ze skórką z całej cytryny oraz lekko podbitym białkiem kurzym. Wszystko wyrabiaj rękoma międzyczasie podlewając sól wodą, do momentu uzyskania żwirowej konsystencji.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Na pergaminie ułóż 1 cm warstwę soli wielkości powierzchni ryb, a na niej rozłóż ryby.
- Wierzch ryby przykryj 1 cm warstwą soli (jeśli zabraknie Ci soli, możesz pominąć przykrycie głowy i ogona).
- Włóż blachę do piekarnika i piecz 20 – 40 minut
- W najgrubszym miejscu nakłuj sól nożem i trzymamy go ok. 40 sekund. Jeśli po wyjęciu nóż jest ciepły to znak, że ryba jest już gotowa.
fantastyczny smak!