Na szare, chłodne, jesienno - zimowe wieczory proponujemy przepyszny deser na ciepło. Poniżej przedstawiamy świetny przepis na pieczone jabłka faszerowane serkiem homogenizowanym z wanilią. Ten przysmak sprawi, że nawet największa szaruga za oknem nie popsuje Twojego samopoczucia.
Pieczone jabłka – pachną wanilią! przepis
Odetnij górę jabłka razem z ogonkiem i wydrąż miąższ tak aby pozostała skórka miała ½ cm ścianki. Z wyciętego miąższu usuń gniazdo nasienne. Miąższ drobno posiekaj.
Zmieszaj kardamon z sokiem z cytryny i natrzyj wnętrza jabłek, a następnie odstaw do lodówki pod przykryciem na 1 godzinę.
Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
Oddziel żółtka jajek od białek.
Żółtka zmieszaj z brązowym cukrem. Dodaj serek homogenizowany oraz jogurt i dokładnie wymieszaj.
Przetnij laskę wanilii i wydrąż z niej pestki, a następnie dodaj je do całości.
Wyjmij jabłka z lodówki i nafaszeruj je nadzieniem.
Ułóż jabłka na blasze tak aby się nie przewróciły, a następnie umieść je w piekarniku na 10 minut.
Gotowe jabłka podawaj z 2 łyżkami dżemu wiśniowego.
ekstra wyglądają ;) jak dla mnie skoro jabłka, to musi być i cynamon! ale jestem w tej kwestii liberalna, mogą być cynamonowe lody grycana :))) połączenie zimnego i gorącego – moje ulubione! :)
Calineczkazbajki
2012/10/29 19:27
o ciekawe danie
Ja
2013/06/03 17:04
Mmmm… no słodziutko, ja na szybko robię właśnie pieczone jabłuszka faszerowane twarożkiem ze śmietanką i brązowym cukrem. Wydrążony środek zmiksowałam wraz z cynamonem na krem i od razu dodałam do lodówki. Mama zamiar dać go na gorące prosto z piekarnika jabłuszka :). Liczę, że będzie świetnie kontrastować, myślę, że jabłka to taki owoc, który właśnie świetnie gra z różnymi temperaturami ;D. Nom, to idę smakować! Pozdrowienia!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
ekstra wyglądają ;) jak dla mnie skoro jabłka, to musi być i cynamon! ale jestem w tej kwestii liberalna, mogą być cynamonowe lody grycana :))) połączenie zimnego i gorącego – moje ulubione! :)
o ciekawe danie
Mmmm… no słodziutko, ja na szybko robię właśnie pieczone jabłuszka faszerowane twarożkiem ze śmietanką i brązowym cukrem. Wydrążony środek zmiksowałam wraz z cynamonem na krem i od razu dodałam do lodówki. Mama zamiar dać go na gorące prosto z piekarnika jabłuszka :). Liczę, że będzie świetnie kontrastować, myślę, że jabłka to taki owoc, który właśnie świetnie gra z różnymi temperaturami ;D. Nom, to idę smakować! Pozdrowienia!