Sos waniliowy
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1 laska wanilii
TO CI SIĘ PRZYDA
- trzepaczka
- słoik
Porada szefa kuchni
Ugotowaną laskę wanilii osusz i wetknij pionowo w sam środek słoika z cukrem. Dzięki temu uzyskasz cukier waniliowy. Jest on o niebo lepszy od dostępnego w sklepach cukru WANILINOWEGO, o którym myślimy że jest tym pierwszym. To celowy zabieg zmiany zmiany nazwy (pochodzi od waniliny, sztucznego aromatu waniliowego), aby produkt mógł być jeszcze tańszy. Ale na niektórych produktach lepiej nie oszczędzać.
Sos waniliowy przepis
- Wlej do garnka śmietankę i mleko.
- Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół, ale nie do końca. Następnie wydrąż z niej ziarenka. Laskę wraz z ziarenkami wrzuć do garnka. Podgrzej na palniku o średniej mocy, ale tak, aby się nie zagotowała.
- Oddziel żółtka od białek i wrzuć żółtka do miseczki. Dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie gładka masa.
- Gdy płyny w garnku będą gorące, wyjmij laskę wanilii.
- Do miski z żółtkami wlej niewielkim strumieniem zawartość garnka, cały czas mieszając trzepaczką.
- Połączone płyny przelej z powrotem do garnka i podgrzej na palniku o małej mocy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję cały czas mieszając.
brzmi wysmienicie dzieki
zrobie na Sylwestra jak się uda będzie super
Zrobilam sos dzis na deser byl wspanialy.
Wyśmienity sos. Polecam
Nie zapomniała czasem Pani o skrobii? We wszystkich przepisach angielskich do sosu na koniec dodaje się mąkę ziemniaczaną/skrobię kukurydzianą, żeby sos zgęstniał ;).
nie, ja robię oryginalny krem angielskim, przy kremie patissiere owszem dodaje się mąki kukurydzianej. Jednak przy tych proporcjach od samych jajek sos zgęstnieje. Polecam ten przepis, gdyż nie czuć posmaku mąki, gdyż jej tu nie ma :)
jeśli nie mam wanilli mogę użyć cukru waniliowego?
Tak, ale polecam ten z prawdziwą wanilią
Pychotka :) przepis K. Cook’a jest pycha :)
mi sos się zwarzył, co mogłem zrobic źle?