Nalewka z malin – malinówka


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg malin
  • 0,5 kg cukru lub 1 l miodu
  • 1 l wódki 40%
  • 0,5 l spirytusu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • 5 litrowy słoik lub gąsior do wina

Porada szefa kuchni

Z pozostałych owoców po przecedzeniu możesz zrobić alkoholowy mus malinowy do deserów - oczywiście dla pełnoletnich. Podsmaż je na patelni i podpal, aby cały alkohol się wypalił. tym zabiegiem sprawisz, że naturalne cukry się skarmelizują nadając malinom nowego smaku.

Każdy z nas zapewne słyszał o słynnej malinówce, wspaniałej nalewce z malin. Jest ona owiana mgłą legend i zabobonów skrywanych przez tajemniczych wujków, którzy się nią tylko chwalą, a sekretu nie chcą zdradzić. Ale po co nam wujkowie, skoro sami możecie zrobić lepszą ;) Sprawdzony przepis na pyszną, aromatyczną i wprawiającą w dobry nastrój nalewkę, dla której warto poddać próbie swoją cierpliwość.

Nalewka z malin – malinówka przepis

  1. Słój dokładnie wyparz i osusz.
  2. Maliny lekko opłucz i dokładnie osusz.
  3. Do wysuszonego słoja wrzuć maliny i zasypy cukrem (ew. zalewamy miodem).
  4. Następnie całość zalej spirytusem i wódką.
  5. Zakręć szczelnie słój i odstaw w chłodne miejsce na cały miesiąc (możesz przetrzymać do 6 tygodni).
  6. Co 2 dni kilka razy mocno potrząsaj słojem aby cukier się przemieszał z owocami
  7. Duże sito wyściel czystą pieluchą tetrową i lnianą ściereczką (filtr do kawy będzie się za szybko zapychał).
  8. Przelej przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odciśnij nadmiar płynu.
  9. Klarowną miksturę przelej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw jeszcze na 2 tygodnie.
  10. Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.