Nalewka z malin – malinówka
- 1 kg malin
- 0,5 kg cukru lub 1 l miodu
- 1 l wódki 40%
- 0,5 l spirytusu
TO CI SIĘ PRZYDA
- 5 litrowy słoik lub gąsior do wina
Porada szefa kuchni
Z pozostałych owoców po przecedzeniu możesz zrobić alkoholowy mus malinowy do deserów - oczywiście dla pełnoletnich. Podsmaż je na patelni i podpal, aby cały alkohol się wypalił. tym zabiegiem sprawisz, że naturalne cukry się skarmelizują nadając malinom nowego smaku.
Nalewka z malin – malinówka przepis
- Słój dokładnie wyparz i osusz.
- Maliny lekko opłucz i dokładnie osusz.
- Do wysuszonego słoja wrzuć maliny i zasypy cukrem (ew. zalewamy miodem).
- Następnie całość zalej spirytusem i wódką.
- Zakręć szczelnie słój i odstaw w chłodne miejsce na cały miesiąc (możesz przetrzymać do 6 tygodni).
- Co 2 dni kilka razy mocno potrząsaj słojem aby cukier się przemieszał z owocami
- Duże sito wyściel czystą pieluchą tetrową i lnianą ściereczką (filtr do kawy będzie się za szybko zapychał).
- Przelej przez sito całą zawartość słoja, a z pozostałego miąższu delikatnie odciśnij nadmiar płynu.
- Klarowną miksturę przelej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw jeszcze na 2 tygodnie.
- Po tym czasie warto jeszcze raz przefiltrować malinówkę, a następnie przelać ją do ładnej karafki.
To wszystko nie tak.
NIE trzyma się malin w alkoholu dłużej, niż 2 tygodnie, bo będą gorzknieć.
NIE cedzi się nalewki przez filtry, pieluchy itp., bo stracą aromat.
Tylko klarowanie, tzn. kilka tygodni spokojne czekać, aż fuzzle opadną na dno słoja, potem ściągnąć wężykiem do butelek. Stąd jest m.in. powiedzenie „im dłużej stoi, tym lepiej”.
widzę, że mamy eksperta. Dzięki wielkie, świetne rady, następnym razem na pewno wykorzystam
Zygmar dobrze pisze. Przepisy na malinówkę mówią, że owoce powinny być zalane alkoholem 5-10 dni.
Witam, a co z robić z malinami(odpadami) po nalewce? Można je jakoś zawekować? Czy wystarczy tylko przełożyć do słoików. Pozdrawiam
Można przełożyć do słoików i później użyć np. do ciasta
Sorki nie zgadzam sie, przecedzenie nie wplywa na aromat, aromat pozostaje ale sklarowanie jest najlepszei pozwala uniknąć sporo pracy. Problem jest tylko w tym ze operacje trzeba rozkladac na raty a ostatnia porcję i tak trzeba filtrować. Chętnym polecam zrobienie sobie nalewki z pigwy, fakt jest troche pracy ale smak wyborny a kieliszeczek idealnie rozgrzewa w zimę.
Witam, dziękuję za przepis „wszystko” się udało :) ale mam prośbę – czy ma może ktoś przepis na nalewkę z wiśni??
A czy bardzo istotne jest, czy spirytus doleje się do soku z malinami czy do soku po oddzieleniu od malin?
Jeśli dolewamy alkohol do miąższu to całość może macerować się tylko 2 tyg. inaczej alkohol wejdzie w ziarenka i nalewka zgorzchnieje.
Zrobiłam i wyszło super. Nalewkę przecedziłam przez bardzo gęste siteczko i płyn jest klarowny. Maliny trzymałam 2 miesiące w alkoholu i dopiero teraz zlałam. Nalewka jest naprawdę fantastyczna, maliny jak i sama nalewka, nawet po takim okresie czasu nie są / jest gorzka. Plusem tej nalewki jest to, że mimo procentów pięknie pachnie malinami, nie jest za słodka, proporcje są wywarzone, szybko i bezproblemowo się ją robi ( nie liczę oczywiście czasu czekania :)). Przepis zachowuję – na pewno zrobię również w przyszłym roku.
witam! moge prosic o przepis na dobrą nalewke z pigwy. z góry dziekuje
jesli ktos chce szybką naleweczke z wisni, to prosze:
1l -1,5l wody , zależy jaką chcecie mocną,
200 wiśni
200 liści z wiśni
cukru- ja daje około 80 dkg,
To wszystko zagotować.Można pogotować jeszcze z 5 min.
Wszystko odcedzić dodać 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego, wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
Jak będzie już zimne,, dodać 0,5l spirytusu wymieszac, przelac do butelek i( pozwolić żeby sie przegryzło).
Witam !
zamierzam zabrać się za wykonanie nalewki zgodnie z Twoim przepisem . Mam jednak kilka pytań celem uściślenia: w takim razie czy nalewka nie zgorzknieje jeśli zaleję ją spirytusem i będę trzymać miesiąc? Drugie pytanie moje : jakiego spirytusu używasz i o jakiej mocy? Ja posiadam spirytus cukrowy o mocy ok. 70%. Oboje z mężem nie możemy spożywać glutenu a więc i klasycznego spirytusu stąd cukrowy. Zastanawiam się czy na takim spirytusie wyjdzie smaczna naleweczka. I ostatnie : ile wychodzi Ci gotowej nalewki z ilości podanych w przepisie? Z góry dziękuję uprzejmie za odpowiedź ! Natalia I.
każdy alkohol będzie dobry, nawet spirytus cukrowy. 3 tyg. wystarczy, inaczej może zgorzknieć. Ok. 2 l. nalewki
Dziękuję za odpowiedź. Nalewka w dniu wczorajszym zrobiona zgodnie z Twoim przepisem :-) Pięknie się prezentuje w wielkim słoju :) Teraz cóż- tylko czekać a na jesień /zimę przewidziana konsumpcja :) Pozwolę sobie ocenić wyniki mojej/ naszej pracy ( wszakże przepis Twój ) po owej konsumpcji. Pozdrawiam ! :)
Witam malinówkę z podobnego przepisu robię od kilku lat z doświadczenia mogę powiedzieć, że długie leżakowanie z malinami nie ma za dużego znaczenia ważne jest aby maliny zalane alkoholem nie były wystawione na światło słoneczne ponieważ wtedy gorzknieją (sprawdzałam ). W zeszłym roku moja malinówka przeleżakowała w szawce około 6m-c zapomniana nie przecedzona , smak niezapomniany
Zygmunt, z całym szacunkiem „fuzle” to są alkohole tzw wielorzędowe lub po prostu wyższe otrzymuje się je podczas destylacji np wina jako pierwsza frakcja i usuwa. To co tak nazwałeś to jest osad.
Zrobiliśmy z chłopakiem kilka butelek – wyszły super. Dobre na rozgrzanie w sezonie jesienno-zimowym ;)
odrobinę docukrzyliśmy ale to nasza preferencja.
Zbieracie już zapasy na wesele? No to będzie przaśna potańcówka, niemalże po szlachecku :)
Czy alkohol bezglutenowy można wykorzystać w tym przepisie? Czy ma to znaczenie smakowe?
Czy mogę do nalewki dodać kilka jeżyn? Może macie jakąś propozycję na nalewkę z owoców leśnych?
Gdy nadejdzie sezon, specjalnie dla Ciebie taki przepis przygotujemy :)
Sam spirytus może być? Można 0,5 spirytusu rozrobić z wodą zamiast 1 litra wódki?
Oczywiście, że można! Jednak proponuję dodać 0,4 l zamiast połówki.
Czy mogę zrobic nalewkę w skoku 2 litrowym,w takich proporcjach jak pisalas?