Kluski z makiem


8 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 700 g makaronu łazanki
  • 300 g masy makowej
  • 250 g mieszanki orzechów
  • 70 g rodzynek
  • 70 g żurawiny
  • 70 g skórki pomarańczowej
  • 50 g migdałów
  • 3 krople olejku migdałowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka białego cukru

Porada szefa kuchni

Jeżeli obawiasz się, że kluski z makiem będą za słodkie, proponujemy zrezygnować z miodu i białego cukru.

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwe makowe i bakaliowe szaleństwo, proponujemy Wam w tym okresie nasz przepis na kluski z makiem!

Kluski z makiem przepis

  1. W garnku zagotuj wodę na makaron.
  2. Masę makową przełóż do większej miseczki i dokładnie wymieszaj ją z cukrem i miodem.
  3. Do gotującej wody wsyp makaron.
  4. Następnie do tej słodkiej masy dorzuć wszystkie bakalie: rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy i migdały, i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowy makaron, odcedź lekko spłucz pod bieżącą wodą.
  6. Ponownie odcedzony z wody makaron, dokładnie wymieszaj z przygotowaną słodką mieszanką.
  7. Na koniec całość polej 3 kroplami olejku migdałowego, dzięki czemu przysmak ten będzie magicznie pachniał.