Pierniczki
- 500 g mąki pszennej
- 10 g sody oczyszczonej
- 150 g margaryny
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- 130 g kwaśnej śmietany 18%
- 15 g przyprawy do pierników
Lukier królewski:
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
TO CI SIĘ PRZYDA
- foremki do wykrawania
- szpryca
- trzepaczka
- wałek
Porada szefa kuchni
Do dekoracji polecam lukier królewski. Szybko tężeje, więc pierniczki nie będą się sklejać. Lukier królewski nadaje się również znakomicie do lepienia domków z piernika. Jeśli chcesz uzyskać większą ilość lukru to najpierw ubij na sztywną pianę same białka, a następnie dodawaj powoli cukier puder. Taki lukier jednak dłużej schnie. Poza tym jeśli chcesz przechować lukier na następny dzień w lodówce, to warto puder zastąpić cukrem kryształowym. Dzięki temu lukier w lodówce się nie rozwarstwi.
Pierniczki przepis
- Do garnka z grubym dnem wsyp 100 g cukru kryształowego oraz wlej 60 ml wody.
- Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze).
- Na stolnicę przesiej mąkę z sodą i dorzuć margarynę. Najlepiej posiekaj wszystko dużym nożem (w ten sposób nie wprowadzisz zbędnego ciepła do ciasta, a im mniej uaktywnimy gluten w cieście kruchym, tym będzie delikatniejsze).
- Gorący karmel zdejmij z palnika i szybko dodaj miodu, intensywnie mieszając trzepaczką. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Żółtka utrzyj z pozostałymi 50 g cukru kryształowego na kogel mogel.
- Do karmelu dodaj przyprawę do piernika, kogel mogel, śmietanę i wymieszaj.
- Całość wlej partiami do uformowanego z mąki i margaryny wulkanu, a następnie ponownie posiekaj nożem.
- Gdy powstanie jednolita masa, delikatnie zagnieć ją rękoma, a najlepiej nadgarstkami, aby wprowadzić jak najmniej ciepła do ciasta.
- Gotową kulkę podziel na 3 plastry i umieść na talerzu pod przykryciem. Trzymaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- weź 1 część ciasta i podsypując mąką od spodu oraz lekko z wierzchu rozwałkuj na grubość w zależności od upodobań od 3 do 5 mm.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem
- Następnie wytnij foremkami różne kształty i gotowe pierniczki umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Warto strzepnąć nadmiar mąki z pierniczków, inaczej będą twarde. Ciastka rozkładaj w odległości ok. 2 cm, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Pamiętaj, że pierniczki urosną w piecu dwukrotnie.
- Resztkę ciasta pozostaw w lodówce, aby ponownie się schłodziło i wyjmij następny schłodzony kawałek do rozwałkowania i wycinania. Czynność powtórz aż wytniesz całe ciasto.
- Piecz 7-10 minut.
- Spróbuj po 5 minutach czy są już gotowe.
- Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem oraz ulubionymi posypkami.
Zapachniało świętami :) wyglądają wspaniale ;)
A jak je upieczemy to dopiero zapach Swiateczny prawdziwszy będzie.Fajny jest ten okres teraz,przed Swietami,szykowanie.Później to już tylko będzie po Swiętach.
Jutro będę robić według tego przepisu :) mam nadzieję, że wyjdą super.
PRZEPYSZNE !!! Wlasnie je pieke i juz jedna blache wyciagnelam no i razem z corcia nie moglysmy sie oprzec, musialysmy sprobowac ! :) przepyszne :) mam nadzieje ze dotrwaja do swiat :) dziekuje za super przepis :)
MMMhhhhhh pyszne sa te pierniczki wlasnie pieke ostatnia blache ,juz sie niemoge doczekac jak je bede z moimi smykami dekorowac ,a poniej bedziemy sie nimi delektowac .Pozdrawiam i zycze wesolych swiat
Ja też muszę przyznać ,że pierniczki z tego przepisu są bardzo dobre:)
Beznadzieja! Najgorsze ciastka jakie robiłam.
opowiedź co nie wyszło, może pomożemy i następnym razem wyjdą lepsze
Jaki dajesz miód, naturalny czy sztuczny?
Zawsze naturalny
Pierniczki wyszły przepyszne! Sprecyzowałabym tylko wykonanie karmelu,nigdy go nie robiłam i wsypałam cukier i zaraz dodając wodę :/,cóż teraz wiem ,że trzeba poczekać aż cukier będzie się topił …:)Lukier bajeczny!bialutki i faktycznie dosyć szybko twardniał.Polecam ten przepis!
Ja wlewam nieco wody potem od razu dosypuje cukier i robię karmel odparowując wodę. Przy patelniach z grubym dnem daję sam cukier i mały gaz.
Pierniczki piekłam pierwszy raz i użyłam twojego przepisu. Są miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Dziękuję !
Czy jeżeli upiekę je koło 6 grudnia, to czy do Świąt będą one dalej tak miękkie? :)
Przechowywane w szczelnym pojemniku powinny dotrwać w dobrej formie;)
Ile sztuk wychodzi z przepisu?
ok. 2 blach
Chodzi mi o ilość pierniczków jest to dla mnie bardzo wazne
ciężko powiedzieć, ponad 50 na pewno, w zależności jak grube zrobimy
Jutro będę piekła:) Wyslę fotkę o ile się da :)
ile lyzeczek ma 10g soda opczyszczona? ja wyliczylam na „ilewazy.pl” ze to 2,5lyzeczki a znalazl na innym przepisie na pierniczki ze 10g to 1 lyzeczka. Kurczaki i niewiem ile daj. Pomozecie.?
10 g sody to 2 łyżeczki, pozdrawiam
Dziękuję za pomoc z ta ilością sody. Wyposrodkowalam moje wyliczenia i dałam właśnie 2 łyżeczki :) Jeśli chodzi o pierniczki…jestem sklonna wyznać Pani miłość za ten przepis! :P Co roku robiłam z innego przepisu a w tym roku postanowiłam coś zmienić i trafiłam TU. W życiu nie jadłam lepszych, mieciutkich i pulchniutkich jak te. Zrobiłam najpierw z jednej porcji (tak jak w przepisie) upieklysmy z moja 7 letnia pomocnica pierniczki,skosztowalysmy i jednogłośnie mówimy: „robimy drugi raz!”. I tak oto tym sposobem mamy wieeelka miss pierniczków x2:D Jutro zabieramy się za dekoracje. Aha…przepis jeszcze dziś poszedł w swiat:D Pozdrawiamy Kapitanie od dziś Twoj maly i duży Majtek na pokladzie :D
Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam
Polecam ten przepis ,pierniczki super ..robię drugi raz bo tamte zjedzone :),wyszło nam około 70 sztuk
czy zamiast cukru kryształu mogę użyć zwykłego?
Cukier kryształ to zwykły cukier. Można dodać dowolny
pierniczki przepyszne,prawdziwe pierniczki to właśnie takie z karmelem a nie „murzynki”.
Mam pytanie, ponieważ pierwszy raz będę robiła. Czy zamiast karmelu może być coś innego, np. kakao?….Pozdrawiam
Można zamienić. Karmel nie jest niezbędny, jednak wtedy pierniczki będą miały inną kruchość i oczywiście smak :)
Pierniki wspaniale i pyszne do swiat bende musiala jeszcze raz upiec i sprubuje z Togo ciasta zrobic domek z piernika jak wyjdzie to wysle fotke dziekuje za. Super przepisy.
Czy te pierniki mimo, że wychodzą mięciutkie później twardnieją jak to się dzieje z takimi robionymi 4 tygodnie przed świętami? czy jeśli zrobię je tydzień przed nadal będą mięciutkie ? ;-)
Przepis super chociaz muszę przyznać, że w trakcie przygotowywania nie wierzyłam że może cos z tego wyjśc. Wychodzą mięciutkie i super komponuja się z polewa kakaową. Polecam!
super pierniki pycha
Czy mogę te pierniczki zrobić bez jajek?
Dlaczego ciasto się rozwarstwia? Robiłam w zeszłym roku i było ok. W tym roku robię juz 3porcje i ciasto mi się rozwarstwia :-/
Ja juz rok temu je robilam.. w weekend zdobie raz jeszcze. Wyprobowany I dobry przepis, a pierniczki kruche I pyszne!
z każdym kolejnym dniem robią się twardsze, jednak pozostają jadalne. Jeśli chcesz aby były miękkie na wigilię, po prostu zrób je bliżej tego dnia.
ile wyjdzie pierników?
Powinno wyjść około 40 – 50 sztuk, jednak ich ilość jest zależna od wielkości foremek.