Kolorowe jajka w majonezie


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 jajek
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • pieprz i sól

Porada szefa kuchni

Aby skórka z pomidora dobrze schodziła najpierw natnij z dołu na krzyż a następnie sparz wrzątkiem i ostudź zimną wodą.

Jajka w majonezie to przekąska, która nadaje się na wszelkie przyjęcia domowe, a także rodzinne i świąteczne kolacje oraz śniadania. W naszym przepisie znajdziesz kolorową wersję tej klasycznej przystawki. A, jeśli lubisz inne dodatki do jajek w majonezie – nie zawahaj się ich użyć! Byle było kolorowo.

Kolorowe jajka w majonezie przepis

  1. Włóż jajka do garnka, wsyp 2 łyżeczki soli i zalej zimną wodą. Garnek postaw na palniku i ustaw średnią moc. Jaja ugotuj na twardo.
  2. Szczypiorek i pozostałe warzywa dokładnie umyj.
  3. Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie przekrój i wydrąż pestki.
  4. Pomidora, paprykę i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  5. Do miseczki dodaj majonez i jogurt, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  6. Ugotowane i przestudzone jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół i rozłóż na talerzu żółtkiem do dołu.
  7. Następnie, kompozycję z jajek polej sosem majonezowym i na posyp warzywami.