Bruschetta z pomidorami
- włoski biały chleb Ciabatta
- 6 pomidorów
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- oregano
- świeża bazylia
- pieprz sól
- 1 kulka Mozzarelli
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska do czosnku
- opiekacz do chleba
Porada szefa kuchni
Pomidora natnij od spodu na krzyż, a następnie obficie sparz. Po sparzeniu zlej go zimną wodą i ściągnij skórkę i wytnij szypułkę. suszone zioła dodawaj do potraw mocno rozcierając w palcach. w ten sposób uwolnią więcej aromatu.
Bruschetta z pomidorami przepis
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie przekrój i wydrąż pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
- Pokrojone pomidory przełóż do miski i dodaj oliwę, szczyptę oregano oraz kilka drobno posiekanych listków bazylii. Całość odstaw pod przykryciem na 10 minut
- Biały włoski chleb pokrój w poprzek na grube kromki, nasącz oliwą oraz natrzyj wyciśniętym czosnkiem.
- Następnie opiecz na patelni, w opiekaczu lub piekarniku, aż Ciabatta stanie się chrupiąca.
- Na gotowe grzanki rozłóż pomidorową mieszankę.
- Na wierzch połóż cienkie plasterki sera i zapiecz w piekarniku aż ser lekko się rozgrzeje i będzie miękki.
Niestety nie można wydrukować przepisów, gdyż opcja „DRUKUJ PRZEPIS” NIE DZIAŁA.
spróbujemy jak najszybciej to naprawić
Czy całość nie będzie trochę zbyt mdła bez soli?
Pozdrawiam! :)
Oczywiście solimy wedle uznania
Super alternatywa dla koreczków albo zwykłych kanapek jako przegryzka na imprezę – zmiotło je ze stołu w 15 min ;-)
idealne jako sylwestrowa przekąska. Wykorzystałam nie raz i polecam. Nigdy mi się nie znudzi. a przepis jest banalny!
Takie proste specjały są najlepsze