Zupa ogórkowa
- 300 g żeberek wieprzowych
- 2 l wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 pora
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- 400 g ogórków kiszonych
- 6 średnich ziemniaków
- 200 g śmietany 18%
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub koperek
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych oczkach
- obieraczka do warzyw
Porada szefa kuchni
Śmietanę przed dodaniem do zupy trzeba „zahartować” tzn. dodać do niej kilka łyżek ciepłej zupy. Stopniowo po 1 łyżce i wymieszać. Warto zostawić odrobinę kwasu z ogórków, który będzie można dolać do całości, jeśli okaże się zbyt mało kwaśna.
Zupa ogórkowa przepis
- Żeberka opłucz i pokrój na mniejsze kawałki (najlepsza zupa ogórkowa gotowana jest na żeberkach).
- Do garnka włóż żeberka, wlej zimną wodę. Zagotuj i zbierz łyżką powstała pianę (szumowiny).
- Marchew, pietruszkę i selera obierz i opłucz.
- Połowę jednej marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odłóż do pojemnika.
- Do gotujących się żeberek dodaj warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera i pora). Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i ziarnka pieprzu.
- Zupę gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następne dodaj je do gotującej się zupy wraz z tartą marchewką.
- Ogórki również zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj starte ogórki i zagotuj zupę.
- Następnie do zupy dodaj śmietanę i zagotuj. Dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Super zdjęcia. Z klimatem:)