Sałatka ze szpinakiem
- 50 g świeżego szpinaku
- 50 g rucoli
- 8 czarnych oliwek
- 100 g sera Feta
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- oregano
- ząbek czosnku
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska do czosnku
Porada szefa kuchni
Aby łatwiej pokroić fetę, namocz ostrze noża w ciepłej lub gorącej wodzie. Aby zioła uwolniły więcej aromatu, rozetrzyj je mocno w palcach.
Sałatka ze szpinakiem przepis
- Szpinak i rucolę opłucz i dokładnie osusz.
- Do dużej, szklanej miski wrzuć szpinak oraz rukolę.
- Szpinak i rucolę przepłucz, a następnie dokładnie osusz.
- Do szklanki wlej półtorej łyżki oliwy z oliwek i łyżeczkę soku z cytryny.
- Wyciśnij ząbek czosnku i całość wymieszaj.
- Fetę pokrój w drobna kostkę.
- Szpinak i rukolę przełóż do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć oliwki i pokrojoną fetę. Całość delikatnie wymieszaj dodając oregano.
- Sałatkę podawaj z grzankami.
Ha :-) Od rana siedzę i myślę czy kupić szpinak świeży czy mrożony. Marzy mi się zupa krem… Ale chyba teraz już jestem pewna, że lepiej zainwestować w świeży. Będę mieć sałatkę, zupę i green smoothie. :-) Bardzo apetyczne sałatka! :-)