Jajecznica z pomidorami
- 5 mniejszych pomidorów obranych ze skórki
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- kilka kromek razowego pieczywa
- 2 Ciabatty
- połowa czerwonej papryki
- szczypiorek
- 6 jajek
- masło
TO CI SIĘ PRZYDA
- toster lub opiekacz
Porada szefa kuchni
Aby obrać pomidory ze skórki, natnij je na krzyż od spodu i zalej w naczyniu wrzątkiem. Po chwili wylej gorącą i zalej zimną wodą. skórka praktycznie sama odejdzie.
Jajecznica z pomidorami przepis
- Pomidory i paprykę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło podsmaż paprykę i 2 pomidory. Duś przez kilka minut.
- Pozostałe pomidory wymieszaj w osobnym naczyniu z posiekaną bazylią i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dopraw i odłóż na chwilę aby smak się przegryzł.
- Ciabatte posmaruj oliwą i opiecz w tosterze. Na przypieczonych kromkach połóż pomidory.
- Na patelnię dodaj jajka i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
- Gdy jajecznica dojdzie, podawaj ją na tostach z razowego chleba.
wpisuję to na swoja listę to do