Surówka z marchwi
- 0,5 kg soczystej marchwi
- 1 duże kwaskowate jabłko
- 3 połówki brzoskwini z puszki
- garść rodzynek
- 50 ml rumu
- sok z cytryny
- cukier
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych i drobnych oczkach
- obieraczka do warzyw
Porada szefa kuchni
W sezonie jeśli znajdziecie na targach lub w warzywniakach świeżą, młodą marchew z natką, bez wahania kupcie ją. Z niej powstanie najlepsza pod względem smaku surówka.
Surówka z marchwi przepis
- W rondlu podgrzej rum. Następnie wsyp do niego rodzynki i namaczaj przez 10 minut.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
- Jabłko obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Brzoskwinie pokrój na bardzo drobną kostkę.
- Jabłko, marchew i brzoskwinie dokładnie razem wymieszaj. Następnie dodaj odsączone rodzynki i delikatnie całość dopraw cukrem i sokiem z cytryny.
- Surówkę włóż na 30 minut do lodówki pod przykryciem.